Extra beloningen ING en ABN hollen steun van publiek uit

Vertrouwen en geld zijn de basis van financiële instellingen, zeker van de grote instellingen die ook nutsfuncties verrichten zoals betalingsverkeer. Geld is grondstof én product van financiële instellingen en geeft hen economische en maatschappelijke macht. Maar de plicht om publiek vertrouwen te handhaven maakt hen uiterst kwetsbaar. Als dat vertrouwen wegvalt, moet het publiek in zijn rol als belastingbetaler de geldinstellingen redden, zoals in 2008 en 2009.

Twee van hen zijn nu in het nieuws. Ook nog eens om de verkeerde reden. ABN Amro en ING hebben de vaste salarissen van hun raad van bestuur substantieel (ABN Amro) en excessief (ING) verhoogd.

Zij verkeren in verschillende omstandigheden. ING heeft de laatste staatssteun vorig jaar op 7 november afbetaald en de volgende dag, létterlijk, verhoogde ING de vaste beloning voor twee bestuurders met 20 procent naar 900.000 euro. Per 1 januari zijn hun vaste salarissen en die van bestuursvoorzitter Ralph Hamers verder verhoogd naar respectievelijk 1.180.000 euro en 1.630.000. De verhoging moet hen deels compenseren voor de verlaging van de maximale bonus. Nederland zet dat maximum op 20 procent van het basissalaris, al maken Europese regels 100 procent mogelijk. Door de salarissprong springt ook de maximale bonus van de top omhoog.

ING klaagt dat de Nederlandse soberheid haar internationaal parten speelt bij rekrutering van topkader. Desondanks durven de commissarissen de topbeloningen gezien het publieke debat niet verder te verhogen. Dat debat nodigt uit tot soberheid. De acties van ING doen daaraan geen recht. Het is onbegrijpelijk dat de topman van ING, dat vorig jaar drastisch is gekrompen door de beursgang van verzekeringsdochter Nationale-Nederlanden, nu zoveel extra moet verdienen. Net als de topman van NN. De complexiteit van ING, een van de beloningscriteria, is juist áfgenomen.

De aandeelhouders van ING, waaronder een stichting die de stemrechten bezit, moet de commissarissen hierover terdege ondervragen. De meeste professionele beleggers gaan schouderophalend akkoord met beloningsverhogingen, maar zij moeten niet aarzelen hier nu eens een tegenstem te laten horen.

Die tegenstem komt bij staatsbank ABN Amro te laat. De aandeelhouder heeft al ingestemd met de verhogingen. De vaste salarissen van de bestuurders zijn, met uitzondering van die van voorzitter Zalm, met 100.000 euro verhoogd naar 708.000 euro. Hier zijn het verbod op bonussen voor staatsbanken en oude contractuele rechten de argumenten. Inmiddels leidt dit tot politiek rumoer. De gretigheid naar extra geld geeft geen blijk van het verlangen naar maatschappelijk vertrouwen dat nog altijd bovenaan moet staan.