Engelse roep om komst van videoscheidsrechter

Scheidsrechters in het Engelse voetbal zouden hulp moeten krijgen van een video-arbiter om te voorkomen dat grote fouten worden gemaakt. Dat zei Mike Riley, vertegenwoordiger van de professionele scheidsrechters in Engeland, gisteren. Een dag eerder had scheidsrechter Neil Swarbrick West Bromwich Albion-verdediger Gareth McAuley al na twee minuten van het veld gestuurd in het duel met Manchester City (3-0 winst voor City), terwijl Craig Dawson de overtreding beging. Onlangs werd bij Sunderland ook al de verkeerde speler uit het veld gestuurd.

„We moeten kijken welke technologie we kunnen gebruiken om ervoor te zorgen dat de scheidsrechters accurate beslissingen nemen”, zei Riley. „ Neil moest vier of vijf elementen in de gaten houden binnen een halve seconde. In dat soort situaties kan hulp van pas komen.”

Ook namens de coaches werd dit weekeinde om een videoscheidsrechter gevraagd. „In het moderne voetbal heeft de scheidsrechter een zware taak”, zei manager Tony Pulis van West Bromwich Albion. „Ik spreek namens veel collega's als ik zeg dat het niveau van de arbitrage dit seizoen niet goed genoeg is”, aldus Pulis. „Als we ze kunnen helpen met een videoscheidsrechter hoeven we niet meer over de scheidsrechters te praten, maar alleen over het spel zelf.”

De internationale spelregelcommissie IFAB wees vorige maand een verzoek van de Nederlandse bond af om een videoscheidsrechter te gebruiken in het bekertoernooi. (ANP)