Een eigen server voor Hillary? Dan ook een eigen setje emoji’s

De cover van The New Yorker deze week met daarop emoji's van Hillary Clinton.
De cover van The New Yorker deze week met daarop emoji's van Hillary Clinton. Foto The New Yorker

De onthullingen rondom het gebruik van Hillary Clinton van een persoonlijk e-mailadres tijdens haar ambtsperiode als minister van Buitenlandse Zaken leverde ook het nieuws op dat ze, samen met haar man Bill, een geheel eigen server heeft. Nou, dachten ze bij The New Yorker, dan kan een eigen setje emoji’s er ook wel bij.

Een huilende Hillary, een gapende Hillary, een woeste Hillary en uiteraard echtgenoot Bill. Je zou ze maar kunnen gebruiken in een tekstberichtje of e-mail. Het wekelijkse magazine The New Yorker tekende op de cover van komende week alvast hoe dat eruit zou zien.

Twitter avatar NewYorker The New Yorker This week’s cover, “Clinton’s Emoji,” by Barry Blitt: http://t.co/DZdvLESK6j http://t.co/ogLa8lJixD

hdr22@clintonemail.com

Het is een verwijzing naar de ophef rondom Hillary’s persoonlijk e-mailadres hdr22@clintonemail.com, die ze gebruikte tijdens haar vier jaar als minister. Haar e-mails stonden daardoor niet in het systeem van de Amerikaanse overheid en de veiligheid van haar account zou in gevaar zijn, zou klonken de reacties op dat nieuws. Sowieso werd er extra aandacht aan besteed omdat de verwachting is dat ze zich kandidaat zal stellen voor het Amerikaanse presidentschap in 2016.

Clinton reageerde tijdens een chaotische persconferentie door te zeggen dat ze alsnog al haar werkmails zou overhandigen aan het ministerie. Maar misschien wel het bijzonderste punt van haar relaas was de onthulling van een eigen server. Een computersysteem ooit opgezet voor haar man toen hij nog president was.

Aanklacht tegen emoji’s en emoticons

De cover is echter niet alleen een parodie op Hillary’s tech-perikelen, maar ook een aanklacht tegen de toenemende belang van emoji’s en emoticons. De tekenaar van de cover, Barry Blitt, zegt dat het zover is gekomen dat hij medelijden heeft met het alfabet:

“Seriously, how does anyone understand anything that’s written with only letters? I feel sorry for the alphabet. I’m waiting for the first original novel to be composed solely with emoticons.”

Op het eerste interview met emoticons hoeft hij niet meer te wachten. Dat deed Buzzfeed al met Australische minister Julie Bishop.

Kritisch op technologie

The New Yorker steekt vaker op een confronterende manier de draak met technologie-ontwikkelingen. Een cover uit december 2012 van een groepje mensen op een prachtig tropisch eiland die allemaal op hun telefoon kijken is een tafereel dat je tegenwoordig vaker dan je lief is tegenkomt. Het is ironisch genaamd ‘Capturing the memories‘.

Twitter avatar emielefdee Emiel Efdée “Capturing the Memories”, prachtige omslagillustratie voor The New Yorker deze week. Gemaakt door Mark Ulriksen. http://t.co/7bQpn9Qb

En een cover uit 1949 laat zien dat men toen al bezorgd was over de opkomst van massamedia, in dit geval de televisie, en de invloed daarvan op het gezinsleven, in dit geval tijdens de nationale feestdag Thanksgiving.

Foto The New Yorker/Constantin Alajálov

De cover van The New Yorker op 26 november 1949. Foto The New Yorker/Constantin Alajálov

Texts from Hillary

Hillary Clinton is trouwens een gemakkelijk doelwit. Foto’s van haar terwijl ze met een zonnebril op haar neus op haar telefoon kijkt zijn al tijden mateloos populair op internet voor het fabriceren van memes. Voor deze foto’s met grappige onderschriften van de mogelijke presidentskandidate is zelfs een eigen website opgezet.

Foto Texts from Hillary/ @CapitolHillKid en @AdamConner/Reuters/Kevin Lamarque

Een foto waarop Hillary Clinton als minister van Buitenlandse Zaken op haar telefoon kijkt in een militair vliegtuig is verwerkt tot een meme. Foto Texts from Hillary/ @CapitolHillKid en @AdamConner/Reuters/Kevin Lamarque