Ook e-sigaret geeft meer kans op kanker - leeftijdsgrens naar 18 jaar

Een e-sigaret. De elektronische sigaret bestaat uit een wegwerpcartridge en een oplaadbare batterij. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

De e-sigaret, zonder en met nicotine, is schadelijk voor de gezondheid. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM. Staatssecretaris Martin van Rijn wil daarom een leeftijdsgrens invoeren en eisen stellen aan de samenstelling van de sigaretten.

Van Rijn maakte de strengere maatregelen vanochtend bekend. De aanpassingen in de Tabakswet moeten zo snel mogelijk ingaan, als het aan de staatssecretaris ligt.

Hartkloppingen en meer kans op kanker

De Voedsel- en Warenautoriteit concludeert uit het RIVM-onderzoek dat elektronische sigaretten - zowel met als zonder nicotine - zo onveilig zijn dat consumenten ze niet langdurig en structureel zouden moeten gebruiken:

“Inhalatie hiervan kan leiden tot irritatie en schade aan de luchtwegen, hartkloppingen en een verhoogde kans op kanker. Vooral zware gebruikers hebben een grote kans op problemen met hun luchtwegen.”

Van Rijn had begin dit jaar al toegezegd dat hij een leeftijdsgrens zou stellen aan e-sigaretten met nicotine. Nu wordt die voor alle elektronische sigaretten ingesteld. Uit het onderzoek blijkt verder dat producenten in staat zijn om minder schadelijke sigaretten te maken. Daarom worden ook eisen gesteld aan de samenstelling.

Stoppen met roken

Door producenten werd de e-sigaret vaak geafficheerd als middel om te stoppen met roken van echte sigaretten. Dat is sinds februari verboden. Veel gebruikers roken de elektronische sigaret echter nog wel in die veronderstelling, blijkt uit het onderzoek.

De RIVM en de NVWA tekenen ook aan dat bij e-sigaretten veel minder schadelijke stoffen vrijkomen, en in veel lagere concentraties. Hierdoor is incidenteel gebruik minder risicovol. Dat betekent volgens de instanties echter niet dat een e-sigaret als stopmiddel mag worden verkocht:

“[...]omdat er nog nauwelijks onderzoek is gedaan naar de effectiviteit van de e-sigaret als hulpmiddel om te stoppen, bestaat het risico dat de rookverslaving in stand blijft en mensen e-sigaretten blijven gebruiken of blijvend combineren met het roken van tabak.”

Uit het onderzoek van de RIVM onder 456 dagelijkse of wekelijkse gebruikers blijkt ook dat de meesten gebruikers nog steeds tabak naast hun e-sigaret gebruiken. Naast de veronderstelde gezondheidsvoordelen en ‘hulp’ bij stoppen met roken, komt dat doordat de prijs van een e-sigaret lager ligt dan die voor een gewone sigaret.

Lees het RIVM-rapport:

Lees bij NRC Q: Ze zijn verslavend, maar wordt British American Tobacco al rijk van e-sigaretten? en bij NRC Handelsblad: Dampen is het nieuwe roken (€).

    • Eva Smal