Djokovic verslaat Federer én coach Becker

Servische tennisser wint voor de vierde keer Indian Wells, zijn vijftigste titel in totaal. „Ik ben op het hoogtepunt van mijn carrière.”

Novak Djokovic.
Novak Djokovic. Foto FREDERIC J. BROWN/AFP

Nog geen set had Novak Djokovic verloren, voordat hij in de halve finale van het tennistoernooi in Indian Wells met 6-2 en 6-3 Andy Murray verpletterde. En in een twee uur durende finale versloeg de Serviër met uiterste vastberadenheid Roger Federer: 6-3, 6-7 en 6-2.

Voor de tweede keer op rij en de vierde keer in totaal schreef de nummer één van de wereld het prestigieuze toernooi, ook wel ‘het vijfde grandslam’ genoemd, op zijn naam. Het was de vijftigste toernooizege in totaal, eentje meer dan zijn coach Boris Becker bovendien.

„Ik ben op het hoogtepunt van mijn carrière”, sprak Djokovic (27) na afloop glunderend op de persconferentie. Na het winnen van de Australian Open was Indian Wells alweer zijn tweede belangrijke titel dit seizoen. „Ik zal er alles aan doen om te blijven waar ik nu ben en zal vechten om zoveel mogelijk grote titels te halen.”

Ja, hij had extra motivatie geput uit zijn ‘strijd’ met coach Becker om de meeste toernooizeges, onthulde Djokovic. „Dit is een mooie mijlpaal voor mij en heeft mij een extra zetje gegeven. Ik neem niets voor lief. Ik geloof dat ik alles moet verdienen. Ik probeer altijd te zoeken naar extra motivatie. Dat heb je ook nodig als je speelt op het hoogste niveau.”

In de finale van Indian Wells trof Djokovic voor de tweede keer op rij Federer. De nummers één en twee van de wereld speelden voor de 38ste keer tegen elkaar. Federer leidt nog altijd met 20-18, en won tot gisteren drie van de laatste vier onderlinge confrontaties. Precies een maand geleden was de Zwitser, al vier keer winnaar in Indian Wells, nog in twee sets de sterkste in de finale van het ATP-toernooi in Dubai.

Gisteren maakte Federer vooral meer ‘unforced errors’ dan Djokovic, 43 om 35. De titelverdediger serveerde ook beter. Federer sloeg een cruciale dubbele fout in de derde set, waardoor hij met 4-2 achter kwam en zijn nederlaag inleidde. De laatste vier games waren voor Djokovic. „Het was een grote opluchting”, vertelde de winnaar. „Ik zag dat ik niet de enige ben die dubbele fouten maakt als hij onder druk komt te staan. Ik bracht mezelf in de positie om te breken en toen schonk hij mij de break. Ik denk dat ik die wel verdiende, omdat ik er hard voor heb gewerkt.”

Federer gaf na afloop toe dat de druk van Djokovic hoog was geweest op zijn service, die hem eerder in het toernooi juist aan succes hielp. „Hij maakt het iedereen lastig met zijn return op de tweede service”, stelde de Zwitser, die nog wel sterk terugkwam in de tweede set.

Djokovic genoot. „Ik vond het over het algemeen een geweldige wedstrijd van mijn kant. Zeer solide, met grote intensiteit, en de absolute wil om elke bal te slaan.” Zijn tegenstander had het beste in hem naar boven gehaald. „Alle credits voor Roger. Na de tweede set kon de wedstrijd alle kanten op. Hij heeft weer laten zien wat een geweldige concurrent en kampioen is. Hij geeft gewoon nooit op.”