Poldernieuws

Dit schrijven andere media vandaag

WESTZAAN - Koeien staan na een lange tijd in de stal op de eerste lentedag weer in de wei. ANP REMKO DE WAAL
WESTZAAN - Koeien staan na een lange tijd in de stal op de eerste lentedag weer in de wei. ANP REMKO DE WAAL Foto ANP

“Wat als je nooit meer over eten hoefde na te denken?”

Dat is de kernvraag waarmee het Amerikaanse voedingsbedrijf Soylent adverteert. Als om te bewijzen dat succes veelal bestaat uit slim jatten, heeft de voormalige drugsdealer Joey van Koningbruggen een Nederlandse versie opgezet: Joylent.

In de Volkskrant vertelt de oprichter-met-hipsterbaard dat hij lui is: geen zin om te koken of hard werken. En dus verkoopt hij nu een voedingsrijk poeder dat al je eten kan vervangen. “Niet vies maar ook niet echt lekker”, oordeelt de krant.

De website van Joylent ziet er, laten we het vriendelijk zeggen, niet volgroeid uit. Tikfouten, rare grappen en gebrekkig Engels met een Nederlandse tongval. Maar dat kan de bottom line niet deren. Joylent weet een omzet van 180 duizend euro per maand te bereiken door in 45 landen te verkopen.

Een list pakt verkeerd uit

Energieconcern Eneco heeft het Franse beursfonds Air Liquide een loer proberen te draaien, schrijft het FD. En dat is pas bekend geworden nadat de krant daar de aandacht op vestigde, meldt het FD tevreden.

Eneco had via dochteronderneming EP Trade Support (EPS) - net failliet gegaan - een afname-contract met Air Liquide. ETS bestelde elektriciteit bij de Fransen, die op hun beurt gas van de Nederlanders kochten. Maar de deal die in 2006 nog goed was, pakte steeds minder gunstig uit voor EPS. “In de drie jaar tot en met 2013 moest Eneco 51 miljoen euro verlies op zijn gas-stroom-swap met Air Liquide slikken.”

Eneco bedacht een list, Air Liquide spande een proces aan. Het conflict ligt nu bij de Ondernemingskamer, meldt het FD.

Komt het grote kruidenschandaal eraan?

Nog meer voedingsnieuws komt van FTM, waar hoogleraar voedselauthenticiteit Saskia van Ruth is geïnterviewd. “Het is in de kruiden en specerijensector lucratief om te frauderen vanwege de hoge prijzen per kilogram”, zegt zij.

Van Ruth is verbonden aan Wageningen Universiteit en FTM spreekt haar in het licht van deze vraag:

“Is er twee jaar na het fameuze paardenvleesschandaal – waarbij rundvlees werd vermengd met paardenvlees en verkocht als puur rundvlees – een mogelijk nieuw probleem met voeding en misleidende of onjuiste etiketten?”

Het onderzoek is nog bezig, maar de expert zegt wel vast dit: “Als je de prijs voor een kruid of specerij omrekent naar kiloprijzen kom je misschien wel uit op de duurste productgroep in de supermarkt.”