Derde verdachte aanslag in Tunesië is op de vlucht

Er is nog een derde verdachte van de aanslag op het Bardomuseum in Tunesië. Dat heeft de Tunesische president Beji Caid Essebsi gisteren tegen de Franse zender iTélé gezegd. „Het zijn met zekerheid drie daders, want ze zijn geïdentificeerd en vastgelegd op beveiligingscamera’s”, zegt Essebsi. „De derde man, die op de vlucht is, zal niet ver komen.”

Op camerabeelden die door het Tunesische ministerie van Binnenlandse Zaken zijn vrijgegeven, is te zien hoe twee mannen met machinegeweren en tassen door het museum lopen en een man tegenkomen die een trap af rent. Een korte woordenwisseling volgt, waarna de derde man zich uit de voeten maakt en de twee mannen diezelfde trap op gaan. Of deze man de derde dader is over wie Essebsi spreekt of iemand die geluk heeft, is niet duidelijk.

De Tunesische veiligheidsdienst zegt dat de derde verdachte bekendstaat als moslimextremist en alleen betrokken was bij het aansturen van de aanval. De veiligheidsdienst heeft ruim twintig mensen aangehouden, van wie er minstens tien direct bij de aanval betrokken zouden zijn.

De politie zegt 15 handlangers te hebben opgepakt, die allen training zouden hebben gehad in buurland Libië. Bij welke groepering is onbekend. De Islamitische Staat heeft de aanval opgeëist. Er vielen zeker 23 doden, onder wie 19 buitenlandse toeristen.

Tunesië heeft wereldleiders uitgenodigd zondag in Tunis mee te lopen in een geplande ‘mars tegen terrorisme’. (Reuters)