Afstraffing voor Franse socialisten

De conservatieve UMP van oud-president Nicolas Sarkozy heeft gisteren de eerste ronde van de departementale verkiezingen in Frankrijk ruim gewonnen. De partij bleef tegen alle voorspellingen in het Front National (FN) van Marine Le Pen op nationaal niveau met ongeveer 30 procent van de stemmen voor. De regerende Parti Socialiste (PS) van president François Hollande eindigde als derde met zo’n 20 procent van de stemmen.

Na een felle campagne tegen het FN vanuit vooral socialistische hoek, was de opkomst met iets meer dan 50 procent hoger dan in 2011 (45 procent) en sowieso veel hoger dan verwacht. Departementale verkiezingen zijn niet erg populair en werden dit jaar gecompliceerd doordat de Nationale Assemblee – vergelijkbaar met de Tweede Kamer – nog niet definitief heeft vastgesteld wat na een ingrijpende hervorming de verantwoordelijkheden van de nu te verkiezen leden van departementsraden zijn.

Daardoor waren de campagnes meer nationaal dan anders en vooral een graadmeter voor de populariteit van de PS van Hollande en premier Valls. De kiezers hebben zich „massaal afgekeerd” van links, analyseerde een tevreden Sarkozy, die de eerste verkiezingen sinds zijn terugkeer als partijleider goed is doorgekomen. De PS zal in ongeveer 500 van de 2.054 kantons niet meedoen in de tweede kiesronde van volgende week. Het FN heeft in bijna 900 kantons wél de tweede ronde gehaald en maakt kans om uiteindelijk twee van de totaal 101 Franse departementen binnen te slepen: de Aisne in het noorden en de Vaucluse in het zuiden.