Economie

De Duitsers zijn de baas op de Amsterdamse Zuidas

2014-06-13 13:13:09 AMSTERDAM - Kantoren aan het Gustav Mahlerplein op de Zuidas, het zakencentrum van Amsterdam. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT
2014-06-13 13:13:09 AMSTERDAM - Kantoren aan het Gustav Mahlerplein op de Zuidas, het zakencentrum van Amsterdam. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT ANP

Ieder zichzelf respecterend advocatenkantoor zit er, net zoals banken als ABN Amro en buitenlandse bedrijven als Renault Nissan en binnenkort ook Chanel. De kantoortorens van de Amsterdamse Zuidas vormen hét zakenhart van Nederland.

Maar steeds minder zijn in Nederlandse handen, blijkt uit de recente Zuidas Kantorenmonitor van vastgoedadviseur Jones Lang LaSalle (JLL).

De Zuidas van boven, met drie grote kantoren uitgelicht.
property-zuidas-anno-v2

Buitenlands bezit

Inmiddels is 48 procent van de Zuidas-kantoren in bezit van buitenlandse beleggers: een stijging van meer dan 40 procent ten opzichte van tien jaar geleden. Dat is vooral te danken aan Duitsers: liefst 38 procent van de kantoorpanden is nu eigendom van de oosterburen. Neem de kantoren van AkzoNobel en Loyens & Loeff.

Hier kun je precies zien van wie welk kantoor is
Klik of tap op de bollen voor achterliggende informatie.Zoom in of uit met de ‘+’ en ‘-’ buttons.

“De Zuidas is aantrekkelijk voor beleggers want de vraag is hoog, de leegstand laag en de mix tussen zaken, wonen, winkels en ontspanning wordt steeds beter”, legt JLL-directeur Dré van Leeuwen uit.

Komt bij dat het rendement veel hoger ligt dan bij zakendistricten in Londen, Parijs en Berlijn. De leegstand is met zo’n 6 procent bovendien veel lager dan de 16 procent in de rest van Nederland én Amsterdam.

Vandaar dat er veel wordt gehandeld in Zuidas-torens, vooral de laatste twee jaar.

700 miljoen stukslaan

De grootste deal was van het Duitse Union dat voor 244 miljoen de kantoorgebouwen Ito en Som kocht. Opvallend genoeg was hoofdhuurder Houthoff Buruma zo vriendelijk om verkoper Commerz bij te staan als adviseur bij de transactie.

Union is nu de op een na grootste Duitse investeerder met vier panden, bijna 100.000 vierkante meter vloeroppervlak en huurders als RBS, Stibbe en AkzoNobel.

De grootste Duitser is Deka dat vijf gebouwen bezit met zo’n 125.000 vierkante meter vloeroppervlak. Deka is eigenaar van The Rock van huurder De Brauw Blackstone Westbroek en The Edge van Deloitte dat overal ‘het duurzaamste kantoorgebouw ter wereld’ wordt genoemd.

De Zuidas-kantoren naar vierkante meters
Zoom in of uit met de ‘+’ en ‘-’ buttons. Klik of tap op de bollen voor achterliggende informatie. De grootte van de bol wordt bepaald door het vloeroppervlak

Ook de Chinezen komen

Na Duitsers en Amerikanen, lijken nu ook Aziaten de Zuidas te ontdekken. Eind februari kocht First Sponsor Group, een Chinees vastgoedbedrijf met Singaporese beursnotering, voor meer dan 50 miljoen euro het complex waar advocatenkantoor Van Doorne gehuisvest zit.

Aziaten belegden voorheen al op de Zuidas door zich in fondsen van derden in te kopen. Van Leeuwen:

“Maar nu zie je dat ze meer directe aankopen doen. Wij verwachten dat meer te gaan zien.”

Is de transactie van de Chinezen van enkele weken geleden de opmaat voor een nieuwe hausse? De 60.000 vierkante meter kantoorruimte in aanbouw daargelaten, denkt Van Leeuwen denkt dat het nu wel even wat minder wordt met stuivertje wisselen.

“De afgelopen drie jaar zijn er achttien kantoorgebouwen van eigenaar gewisseld. Die nieuwe eigenaren zijn toch vooral beleggers voor de lange termijn.”