Wat doe jij eigenlijk?

De baas van de NS speelt kinderachtige spelletjes

Foto ANP

NRC Q wil alles weten van jouw werkdag. En van die van Timo Huges (49), president-directeur van de Nederlandse Spoorwegen (NS).

Zijn er dingen die je op het werk doet waarvan je collega’s niet afweten?

“Ik speel een spelletje op mijn iPhone: AA, een behendigheidsspelletje waar je balletjes in een rondje moet krijgen. Dat is redelijk verslavend. Vanmorgen nog in de trein naar werk, even vijf minuten tussen Hilversum en Utrecht Overvecht. Probeer ik beter te scoren dan mijn kinderen. Mijn collega’s weten eigenlijk niet dat ik zo’n kinderachtig spelletje doe.”

Wat staat er op je agenda vandaag?

“Een gesprek met de CFO over de maandcijfers, een afspraak met de man die gaat over onze treinen in het buitenland en ik ga langs bij het ministerie van Infrastructuur voor een bespreking. Verder een bijeenkomst met een paar Kamerleden en een gesprek over de mobiliteit rondom Schiphol. Vanavond een etentje met ProRail. En dan om negen uur sta ik in de fitness, dat doe ik twee keer per week.”

Wat eet je als lunch?

“Sinds kort is mijn lunch wat beperkter, een salade en een soepje. De kilo’s moeten er weer een beetje af. Als ik onderweg ben, haal ik iets bij een tankstation. Of een broodje op het station: altijd een bruin broodje met filet americain en ei bij de Broodzaak.”

Hoeveel mailtjes krijg je op een dag?

“Dertig tot veertig en ik beantwoord ze allemaal binnen 24 uur. Ik werk op mijn iPad of telefoon, dat is het enige dat ik nodig heb. En dan ga ik zitten waar er ruimte is. Vandaag is dat in één van de vergaderzalen op ons hoofdkantoor. Ik hoef geen eigen werkplek, vind het juist heerlijk om onder de mensen te zijn.”

Timo Huges, president-directeur van de Nederlandse Spoorwegen, heeft geen eigen werkplek

Een foto die is geplaatst door NRCQ (@nrcqnl) op

Lees ook onze andere verhalen uit de rubriek ‘Wat doe jij eigenlijk?’

Tot hoe laat ben je bereikbaar?

“Ik ben 24 uur per dag bereikbaar. ‘s Nachts word ik alleen gebeld voor serieuze zaken, dat gebeurt zelden. En ook al ben ik ‘s avonds niet altijd fysiek aan het werk, geestelijk wel, zoals mijn vrouw dat dan noemt. Mijn kinderen zeggen wel eens: ‘Volgens mij heb je helemaal geen vrienden, maar heb je alleen je werk’.”
“Gisteren, op zondag, kreeg ik nog zes zakelijke telefoontjes. Maar ik maak ook tijd vrij voor mijn vier kinderen. Dan sta ik langs het voetbalveld of zoals gisteravond bij een tennistoernooi. En daarna heb ik even Engels overhoord.”

Zijn er dingen waar je ‘s nachts van wakker ligt?

“Ik heb af en toe wel eens een slechte droom, zoals iedereen dat heeft. Bij mij gaat die over een serieus ongeluk op het spoor. Het komt gelukkig zelden voor, maar een ongeluk zit natuurlijk in een klein hoekje.”