Borodin (70) klinkt romantisch robuust

Wereldvermaard zijn ze, Sjostakovitsj’ indringende strijkkwartetten in de uitvoeringen door het Borodin Quartet. Het kwartet, in 1945 opgericht in Moskou, ontmoette Sjostakovitsj in ’46 en speelde hem al zijn kwartetten voor, al voor ze in première gingen. Er volgden opnamereeksen door het kwartet in verschillende bezettingen. Wie parallel luistert, raakt niet steeds verder weg van de ‘authentieke’ Sjostakovitsj. Wat aan deze nieuwste cyclus (in wording) opvalt is de diepere opnameklank en de brede, romantische benadering. Het Kwartet nr. 8 klonk vijftig jaar geleden minder ronkend en meer ‘individueel’, maar dat wil niet zeggen dat de intensiteit minder is. Wel anders. Paniek beukt en giert (Allegro molto), het Allegretto mengt raffinement met rafeligheid in timing en klank. Het vervolg stemt nieuwsgierig.