Boekenweek 2015 zorgt voor stijging boekenverkoop van 5,9 procent

Dimitri Verhulst signeert het Boekenweekgeschenk van een lezer. Aansluitend las de schrijver zijn Boekenweekgeschenk 'De zomer hou je ook niet tegen' voor aan treinreizigers.
Dimitri Verhulst signeert het Boekenweekgeschenk van een lezer. Aansluitend las de schrijver zijn Boekenweekgeschenk 'De zomer hou je ook niet tegen' voor aan treinreizigers. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Tijdens de Boekenweek 2015 werden er bij Nederlandse boekhandels 5,9 procent meer boeken verkocht dan vorig jaar. Dat meldt stichting CPNB, op basis van gegevens van marktonderzoeker KVB-smb/GfK. Er werd 6,8 procent meer omzet gedraaid.

Stichting CPNB noemt het beeld per winkel ‘wisselend’. Dat komt overeen met de bevindingen van NRC Handelsblad. Uit een rondgang langs een aantal Nederlandse boekhandels, bleek vorige week dat boekhandels uit het zuiden van Nederland een “teleurstellend” Boekenweek gedraaid hadden. Collega’s in het westen en noorden noteerden daarentegen een omzetstijging van 30 procent ten opzichte van 2013.

Het jaar 2014 werd, wegens de omzetstijging door het wegvallen van boekhandelketen Polare, door veel boekhandelaren niet in de vergelijking meegenomen. Hoewel boekhandels in dat jaar profiteerden van het wegvallen van Polare, daalde de algehele boekenverkoop tijdens de Boekenweek 2014 wel met 3,1 procent ten opzichte van het jaar daarvoor.

Boekenweekgeschenk

Het Boekenweekgeschenk van Dimitri Verhulst verscheen in een papieren oplage van 723.000 exemplaren. Op de laatste zondag van de Boekenweek, 15 maart, gebruikten 240.000 reizigers het Boekenweekgeschenk als treinkaartje. Dat zijn er exact evenveel als vorig jaar.

Het Boekenbal voor Lezers, de traditionele afsluiting van de Boekenweek, werd dit jaar in Haarlem gehouden en trok ruim 1.000 bezoekers.

Vlaanderen

De Boekenweek werd dit jaar voor de tweede keer zowel in Nederland als in Vlaanderen gehouden. Boek.be, de organisatie die de Boekenweek in Vlaanderen organiseert, komt later deze week met hun cijfers. Vorig jaar leidde de eerste Vlaamse Boekenweek tot een lichte stijging van het aantal verkochte boeken.

Op dinsdag 14 april wordt bekendgemaakt wie het Boekenweekgeschenk 2016 gaat schrijven.