Tegenvaller voor Oranje: Arjen Robben mist EK-kwalificatie

Bondscoach Guus Hiddink mist de komende Oranje-interlands een belangrijke troef: sterspeler Arjen Robben raakte gisteren geblesseerd. In een competitiewedstrijd liep de aanvaller een scheurtje in een buikspier op.

Pas net hersteld van een beknelde zenuw in zijn rug, ging het in de vierentwintigste minuut van zijn rentreewedstrijd meteen weer mis met Robben. De Nederlandse topaanvaller kwam verkeerd terecht na een tackle in de Bundesliga-wedstrijd tussen Borussia Mönchengladbach en Bayern München. Nog voor het eindsignaal werd hij naar het ziekenhuis gebracht voor onderzoek.

Bayern meldde gisteren dat hij meerdere weken uitgeschakeld is. En dus mist hij ook de komende EK-kwalificatiewedstrijden van Oranje. „Ik kan het nog niet goed bevatten. Echt triest”, liet Robben bij thuiskomst aan het Algemeen Dagblad weten.

Robben heeft zijn afwezigheid persoonlijk bevestigd aan Hiddink. Hij mist de kwalificatiewedstrijd tegen Turkije (komende zaterdag) en de oefenwedstrijd tegen Spanje (volgende week dinsdag).

De bondscoach staat voor een flinke opgave: de belangrijke kwalificatiewedstrijd tegen Turkije zonder sterspeler Arjen Robben – en hij is niet de eerste dragende speler die zich afmeldt. De voorhoede is behoorlijk uitgedund aangezien ook geblesseerde aanvoerder Robin van Persie niet in actie komt in de Arena. Daarnaast is verdediger Ron Vlaar niet fit.

En dat terwijl Oranje veel te bewijzen heeft zaterdag, het Nederlands elftal staat er slecht voor in de EK-poule. De ploeg staat derde, achter Tsjechië en IJsland. Hiddink omschreef het treffen met de Turken afgelopen vrijdag nog als cruciaal. „Als we van Turkije verliezen, dan gaan zij ons ook voorbij”, rekende de bondscoach toen. „Dan verliezen we de grip, want de nummers een en twee gaan naar het EK en de nummer drie speelt play-offs, tenzij je de beste nummer drie bent.”

De bondscoach liet gisteravond weten dat hij in een later stadium bekend maakt of hij nog een vervanger oproept. (ANP/NRC)