‘ABN handelt mogelijk in strijd met wet’

De verhoging van de salarissen van de top van ABN Amro is mogelijk in strijd met de wet. Dat stelt Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA). De verhoging gaat in „tegen de geest en wellicht de letter van de wet”, aldus Omtzigt. Hij heeft daarover met collega’s van onder meer D66 en Groenlinks vragen gesteld aan minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA).

Vorige week verhoogde ABN Amro de salarissen van zes van de zeven bestuursleden. Zij krijgen een ton extra, waarmee hun salaris in 2014 uitkwam op 700.000 euro. Alleen topman Gerrit Zalm kreeg de verhoging niet.

De verhoging leidde tot ophef rond de bank, die in 2008 genationaliseerd werd. Dijsselbloem noemde de verhoging „een graat in de keel”. ABN Amro zegt de ophef niet te begrijpen.

In 2012 trad een nieuwe wet in werking die genationaliseerde banken verbiedt bonussen uit te keren. Ter compensatie mochten die banken wel het vaste salaris verhogen.

Volgens Omtzigt staat die wet alleen zo’n verhoging toe in het jaar dat de wet werd ingevoerd. Nu de verhoging alsnog wordt uitgekeerd onder de noemer „tijdelijk vast salaris” vraagt Omtzigt zich af of niet gewoon sprake is van een bonus. Die zijn verboden voor staatsbanken. Volgens fiscaal juristen ligt het ingewikkeld en is het de vraag of de verhoging verboden is.