Economie

Bankiers gaan weer meer verdienen - maar is dat wel zo veel?

Foto Eline van Strien

Ze mogen minder bonussen, dus verhogen ze gewoon de vaste salarissen. Zo gaat dat bij de top van ING, Nationale Nederlanden en ABN Amro, blijkt uit de nieuwste jaarverslagen. Schande, roepen de bonden. Maar volgens de banken krijgen ze geen goede mensen meer als ze zo weinig blijven verdienen. Hebben ze een punt?

Wat willen ze?

De banken twijfelen over de Wet beloningsbeleid financiële ondernemingen (Wbfo), die sinds dit jaar voorschrijft dat iedereen in de Nederlandse financiële sector een bonus van maximaal eenvijfde van het vaste salaris krijgt. Bonussen mochten eerst nog evenveel als het vaste jaarsalaris omvatten.

Om te voorkomen dat banken geen goede mensen meer kunnen krijgen - dat is hun argument - moet het vaste salaris omhoog. Zo kunnen de werknemers ongeveer op hetzelfde bedrag uitkomen.

En is dat veel?

ING benadrukt onder de gemiddelde beloningen van de top in Europa te zitten. De Euro Stoxx 50 - een index van de vijftig belangrijkste bedrijven uit de eurozone - heeft een gemiddelde beloning voor de hoogste baas van 4,6 miljoen euro.

En ook in vergelijking tot grote banken heeft ING een punt: de Nederlandse topmannen zitten ver onder de rest. Behalve die in België dan.

Niet zo gek misschien, omdat die andere banken veel groter zijn en de topmannen dus meer verdienen? Nou, zelfs in relatieve zin, als we de lonen afzetten tegen de grootte van het bedrijf, komen de Nederlandse topmannen er relatief ‘slecht’ vanaf.

Absoluut én relatief lager dan de concurrentie dus, de Nederlandse salarissen. Of is de graaicultuur waarover vakbond CNV spreekt wereldwijd weer terug? Bonussen in de financiële wereld in de VS komen in ieder geval weer in de buurt van voor 2008. Maar wat Gerrit Zalm verdient is nog niets naast het verwachte loon voor topman Schwarzman van de New Yorkse investeerdersbank Blackstone dit jaar: een record van een miljard dollar.