Bandenfabrikant Pirelli komt in Chinese handen

De Italiaanse bandenfabrikant Pirelli komt waarschijnlijk in handen van het Chinese staatsbedrijf ChemChina. De belangrijkste aandeelhouder van Pirelli verkoopt zijn belang aan ChemChina, dat daarna een bod uitbrengt op de rest van het bedrijf. Dat hebben de bedrijven vanmorgen bekendgemaakt.

Het in Milaan gevestigde Pirelli, dat werd opgericht in 1872, is de op vier na grootste bandenfabrikant van de wereld. Het bedrijf levert banden voor auto’s, vrachtwagens, motorfietsen en de motorsport. De omzet van Pirelli bedraagt 6 miljard euro (2013). Er werken 37.000 mensen.

De houdstermaatschappij Camfin bezit ruim 26 procent van Pirelli en dat belang wordt verkocht aan ChemChina. Pirelli wordt met de gehele overname gewaardeerd op circa 7,1 miljard euro. Camfin is in handen van het Russische staatsolieconcern Rosneft en een groep onder leiding van de voorzitter van Pirelli, Marco Tronchetti Provera.

Als de deal doorgaat is die de grootste door een Chinees bedrijf in Italië. ChemChina, voluit China National Chemical Corp, produceert banden en chemicaliën, olieproducten en kunstmest.

Na de overname wordt Pirelli van de beurs gehaald. Rosneft en Tronchetti Provera behouden een belang in Pirelli. Bovendien blijft Tronchetti Provera voorlopig de topman.

Het aandeel Pirelli piekte eind vorige week op de beurs in Milaan op 15,78 euro. Vanmorgen schommelde het rond 15,50 euro. (ANP/Bloo mberg)