Bachs feestje is met sax in bikini en fietsen op barok vederlicht

Altvioliste Esther Apituley in de Tolhuistuin
Altvioliste Esther Apituley in de Tolhuistuin

Bezoekers van een lingeriezaak in het centrum van Amsterdam zullen zaterdag vreemd hebben opgekeken. Tussen de beha’s en badmode stond een saxofoniste verstopt die Bach speelde. In bikini. Femke Steketee, door organisator 24Classics aangekondigd als ‘Bachbabe’, trok met haar altsax langs winkels in de Utrechtsestraat. Buiten wensten vrijwilligers de luisterende klanten een ‘Happy Bachdag’ toe.

Het feestje vond plaats ter gelegenheid van de 330ste geboortedag van Johann Sebastian Bach. In heel Amsterdam waren er concertjes. Vanaf de carillons verspreiden Bachs klanken zich over de stad. In een sportschool kon er zelfs worden gespind (een vorm van fitness op fietsen) op Bachs muziek. Musici stelden hun huis ter berschikking om er huiskamerconcerten te geven.

Dat deed ook pianist Marcel Worms, die achter zijn vleugel plaatsnam om met fluitiste Eleonore Pameijer met Bach en Hindemith te spelen – de musici in de voorkamer, de bezoekers (en de huiskat) op vijf rijen stoelen en een bank in de achterkamer. Bachs Partita voor fluit klonk er prima ondanks het lage plafond; in plaats van een meer gangbare hoekigere benadering met zwaartenadruk ging Pameijer voor lange lijnen.

Musiceren en luisteren in zo’n setting heeft iets ontwapenends, toch mis je soms een gevoel van urgentie. De Happy Bachdag bood vooral optredens die je verwacht in de randprogrammering van een festival. Sympathiek, mooi soms, en toch voelt het niet als een complete maaltijd – alsof je de garnering geserveerd krijgt, niet het vlees.

Al was er wel worst tijdens het slotconcert. Een zaal in het Volkshotel deed dienst als Duits bierlokaal. Met de uitgedeelde flesjes Grolsch waande je je niet bepaald in Thüringen, maar de bedoeling was goed. De muziek ook: leden van het Nederlands Philharmonisch Orkest speelden samen met de formidabele klavecinist Menno van Delft delen uit het Musikalisches Opfer, en wisten het overwegend jonge publiek met humor Bachs canontechniek uit te leggen. Die mogen weer worden uitgenodigd op Bachs volgende feestje.