Amsterdam krijgt kunsthal in garage

Met een kunstbeurs in een voormalige Citroëngarage opent in mei Wim van Krimpen een nieuwe kunsthal in Amsterdam.

In een voormalige Citroëngarage in Amsterdam-Zuid, een rijksmonument, begint Wim van Krimpen met galeriehouder Francis Boeske een nieuwe kunsthal. Foto Olivier Middendorp

In de Citroëngarage aan het Stadionplein in Amsterdam komt binnenkort een tijdelijke kunsthal. Initiatiefnemer van Kunsthal Citroën is Wim van Krimpen, voormalig directeur van de Kunsthal in Rotterdam en het Gemeentemuseum Den Haag. Eind mei zal de hal openen met een kunstbeurs, de Amsterdam Art Fair, op de eerste verdieping van het gebouw. „In 1984 heb ik zelf de KunstRAI opgericht”, zegt Van Krimpen, „wat het kunstevenement van Amsterdam hoort te zijn. Maar het heeft zich ontwikkeld tot een lifestyle-evenement. Dat is prima, maar ik vind dat Amsterdam een eigen kunsthal en hoogwaardige kunstbeurs verdient.”

De locatie van de voormalige garage in Amsterdam-Zuid liep Van Krimpen „toevallig tegen het lijf”. Het gebouw is door vastgoedbelegger Bouwinvest gekocht. „Aangezien het een rijksmonument is, duurt het minstens een jaar voordat andere plannen voor het gebouw worden goedgekeurd.” Bouwinvest biedt Van Krimpen de mogelijkheid het pand tot die tijd op een culturele manier in te richten. Hij vertaalde dit onder andere naar een kunstbeurs, tentoonstellingen en de mode-expositie door eindexamenstudenten van de Rietveld Academie.

Vijfentwintig jaar geleden werd het plan voor een kunsthal in Amsterdam al geopperd door D66, die aan Van Krimpen vroeg dit op te zetten. „Ik heb toen gezegd dat het politiek gezien in Amsterdam niet van de grond zou komen. Nu is de situatie anders. De huidige politiek stimuleert culturele ontwikkeling en Amsterdam is weer de culturele hoofdstad met het Rijksmuseum en Stedelijk Museum.”

De kunstbeurs, die Van Krimpen samen met galeriehouder Francis Boeske van 27 tot 31 mei organiseert, vindt tegelijk plaats met de KunstRAI. Op de vraag of er concurrentiegevoelens zijn, antwoordt Van Krimpen ontkennend. „We organiseren de beurs op dezelfde datum om samen sterk te staan. We willen bussen tussen de twee beurzen laten rijden, zodat mensen beide kunnen bezoeken.”

Op de eerste Amsterdam Art Fair zullen veel bekende Amsterdamse galeries staan, als Fons Welters, Grimm en Annette Gelink, maar ook namen van buiten de hoofdstad. Uit Rotterdam komt Cokkie Snoei, vanuit Den Haag Nouvelles Images en Liefhertje en De Grote Witte Reus.

In de toekomst liggen plannen voor nieuwe museale presentaties en een vintage designbeurs, de rest blijft een verrassing. Van Krimpen hoopt dat Bouwinvest beslist om de kunsthal te laten blijven. „Anders zoeken we een ander gebouw. De Amsterdam Art Fair wordt jaarlijks de liefhebbers- en verzamelaarsbeurs in Amsterdam.”

    • Xanne Visser