Ambitieuze Nederlandse afrojazz

Aan groove geen gebrek bij Atanga Boom, wel aan structuur. Het zeskoppige Nederlandse collectief, met musici uit onder meer bands van Caro Emerald, La Boutique Fantastique en Monsieur Dubois laat op het debuut horen dat hun ideeën over jazz en afrofunk rijk zijn, maar ook alle kanten op schieten.

De openingstrack Wuzz Gnawan toont de ambities: het is Marokkaanse gnawa met een groove van powerjazz en een rockgitaar. Zoals de meeste nummers op het album klinkt het veelbelovend, maar rommelig. Die ongerijmdheid verandert wanneer percussionist Helene Jank zingt. De vocalen dwingen Atanga Boom in een structuur die aangenamer klinkt, al neemt de dansbaarheid navenant af. Twee diepgrommende blazers hebben een bepalende rol: de baritonsax en de tuba. Dat zou moeten zorgen voor een eigen geluid, maar het moet zich nog gaan vormen. Hopelijk wordt het zoiets als het meest geslaagde Afrologic: scherpe afrofunk.