Lynchpartij van onschuldige vrouw leidt tot furieus protest

Een lynchpartij, waarbij een vrouw midden in de hoofdstad Kabul door een menigte werd gedood op verdenking van de verbranding van enkele bladzijden van de Koran, heeft in Afghanistan voor grote beroering gezorgd.

President Ashraf Ghani gelastte zaterdag een onderzoek. Een hoge politiefunctionaris verklaarde gisteren al dat er geen enkel bewijs is dat de 27-jarige Farkhunda, die zelf juist studeerde om later islamonderricht te kunnen geven, delen van de Koran heeft verbrand. „Farkhunda is totaal onschuldig”, zei hij. Volgens sommigen was de vrouw al eerder voor psychische stoornissen behandeld. Een familielid en een buurman spraken dit echter tegen.

Vanmorgen gingen honderden betogers de straat op om tegen de dood van Farkhunda te protesteren. Haar begrafenis groeide gisteren eveneens uit tot een opmerkelijk protest. Terwijl gewoonlijk mannen de lijkkist dragen, gebeurde dat gisteren door vrouwen die strijden voor vrouwenrechten. Woedend eisten de honderden aanwezigen dat de schuldigen aan de moord met spoed voor de rechter worden gebracht.

Farkhunda, die zoals veel Afghanen maar één naam heeft, was donderdag door een menigte, die vooral uit mannen bestond, doodgeslagen met stokken en staven. Vervolgens werd ze verbrand. Haar verkoolde lichaam werd in de rivier de Kabul gegooid. Politieagenten keken toe, zonder in te grijpen. Inmiddels zijn acht agenten en vijf andere mannen gearresteerd. (AFP, BBC)