Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Hondervijftigduizend euro meer voor nieuwe topman Delta Lloyd

Topman Hans van der Noordaa van Delta Lloyd luidt de gong op de beurs in Amsterdam.
Topman Hans van der Noordaa van Delta Lloyd luidt de gong op de beurs in Amsterdam. Foto: ANP / Remko de Waal

De nieuwe topman van Delta Lloyd krijgt 150.000 euro meer loon dan zijn voorganger. Waar de onder druk van DNB vertrokken Niek Hoek acht ton als vast salaris kreeg overgemaakt, is dat voor Hans van der Noordaa 950.000 euro.

Dat meldt de verzekeraar in het jaarverslag. Daaruit blijkt verder dat het bestuur niet alle bonussen krijgt toegekend.

Reden voor de loonsverhoging voor de topman is het aankomende bonusplafond van 20 procent, legt de raad van commissarissen uit in het verslag. Al voor meer financiële instellingen was dat een reden om de vaste verdiensten te verhogen, bleek vorige week bijvoorbeeld bij ABN AMRO.

De andere bestuursleden van Delta Lloyd verdienen sinds twee jaar 592.500 euro per jaar. Hun loon werd toen met 37 procent verhoogd vanwege de destijds doorgevoerde interne bonuscap van maximaal 50 procent van het basissalaris. Daarmee liep de verzekeraar voor op de rest van de financiële sector in Nederland. Het salaris van de rest van het bestuur voor dit jaar wordt waarschijnlijk ook evenredig verhoogd. De aandeelhouders moeten hiervoor nog wel toestemming geven.

Bonussen

Van de bonus die de bestuursleden van Delta Lloyd hadden kunnen krijgen, blijkt maar een klein deel toegekend. Zo kreeg Hoek 31,05 procent van de bonus die hij had kunnen krijgen, net als Onno Verstegen. De door DNB in twijfel getrokken financieel topman Emiel Roozen kreeg ruim 28 procent toegekend.

De bonussen worden toegekend op basis van een aantal doelstellingen, zoals hoogte van het dividend voor aandeelhouders, of de verzekeraar de klant voorop stelt en de operationele winst. De reden dat de bonus zo laag uitvalt, is dat de doelstellingen voor de solvabiliteit ruim niet zijn gehaald. Het streven was om 200 procent dekking te hebben ten opzichte van de verplichting. Inclusief de verkoopopbrengsten van Delta Lloyd België werd maar ruim 180 procent gehaald.

De bonussen die worden toegekend worden verspreid over een aantal jaar uitbetaald, en de toekenning kan later nog worden teruggedraaid. Opvallend is dat dat voor het boekjaar 2012 is gedaan. De tweede en derde tranche van die bonus worden niet uitbetaald. Ook is de bonus over 2013 verlaagd, blijkt uit het jaarverslag. Reden daarvoor is het conflict met DNB.

Lees bij NRC Q: DNB eiste vertrek van Delta Lloyd-topman Niek Hoek.