Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
In beeld

Sport

1 jaar ebola: een treurige verjaardag

Vandaag is het precies een jaar geleden dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) in Genève officieel bekendmaakte dat het ebolavirus in West-Afrika de kop had opgestoken. Een jaar later zijn minstens 24.000 mensen besmet geweest; op 20 maart liet de WGO weten dat de grootste ebola-uitbraak in de geschiedenis al meer dan tienduizend levens heeft gekost in West-Afrikaanse landen. Dat meldde persbureau AP. De ebola-uitbraak werd in maart vorig jaar voor het eerst gesignaleerd in Guinee. Onterecht dachten autoriteiten dat het virus, zoals bij vorige uitbraken, eenvoudig te bestrijden zou zijn. Doordat hulp te langzaam op gang kwam, kon ebola gemakkelijk de grenzen oversteken. Pas in augustus, toen al meer dan duizend mensen bezweken waren, riep de WGO de noodtoestand uit in het getroffen gebied. In Liberia is gisteren voor het eerst in meer dan twee weken een nieuw ebola-geval geconstateerd. Op 5 maart was daar de laatste ebola-patiënt in Liberia uit het ziekenhuis ontslagen. Gevreesd wordt dat het virus opnieuw om zich heen zal grijpen. Lees hier meer over de stand van zaken rond ebola. WAARSCHUWING: Foto's uit deze serie kunnen als schokkend worden ervaren.
Banjor Comunity, Monrovia, Liberia, 6 augustus 2014. Een vrouw huilt om de dood van een familielid aan ebola.
EPA / Ahmed Jallanzo
Monrovia, Liberia, 31 augustus 2014. Een klein meisje dat vermoedelijk besmet is met het ebolavirus, is door haar tante, die geen hulp kon vinden, doodziek op de stoep achtergelaten. Een epidemioloog gaat de straten af om bewoners te begeleiden en voor te lichten.
Daniel Berehulak / The New York Times
Monrovia, Liberia, 4 september 2014. Mensen kijken toe hoe een aan ebola stervende man door een gezondheidsmedewerker wordt besproeid met desinfectiemiddelen.
AP / Abbas Dulleh
Monrovia, Liberia, 5 september 2014. Eward Dorbor huilt om zijn zoon James van 8, die vermoedelijk besmet is met het ebolavirus. De jongen ligt op de grond terwijl ze wachten op medische hulp.
Daniel Berehulak / The New York Times
Monrovia, Liberia, 5 september 2014. James Dorbor wordt de ebolakliniek ingedragen.
Daniel Berehulak / The New York Times
Monrovia, Liberia, 18 september 2014. Verpleegkundigen dragen een van ebola verdachte patiënte de John F. Kennedy-ebolakliniek in.
EPA / Ahmed Jallanzo
Logan Town, Monrovia, Liberia, 30 september 2014. Een begraafteam draagt een ebolaslachtoffer weg.
Monrovia, Liberia, 2 oktober 2014. Een patiënte die vermoedelijk besmet is met het ebolavirus, wordt in een kruiwagen neergezet bij de ebolakliniek van het Island Hospital.
AFP / Pascal Guyot
Monrovia, Liberia, 2 oktober 2014. Hier woont Mercy Kennedy van 9, die alleen is achtergebleven nadat haar moeder de dag ervoor per ambulance was afgevoerd, en kort erna overleed aan ebola. Buurtwerkers proberen het in-verdrietige meisje, dat zich verstopte tussen de bananenstruiken, te benaderen.
AP / Jerome Delay
Hastings, Sierra Leone, 23 november, 2014. Medewerkers van de medische staf dragen een man in verwarde toestand terug naar de kliniek, waar hij uit de isolatie-afdeling was ontsnapt. Een delirium is een van de laatste fases van de ebola en deze man overleed korte tijd later. .
Pete Muller / Prime for National Geographic