Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Vluchtelingen

VVD: geen asielzoekers van buiten Europa, PvdA: onaanvaardbaar

De VVD wil dat het Europese asielbeleid op de schop gaat. De grenzen moeten dicht voor vluchtelingen van buiten de Europese Unie. Zij zouden moeten worden opgevangen in hun eigen regio. Dat staat in een beleidsnotitie van de VVD.

Vluchtelingen uit Eritrea slapen op de stoep in Jemen. Ze wachten op hulp van VN-vluchtelingeninstantie UNHCR.
Vluchtelingen uit Eritrea slapen op de stoep in Jemen. Ze wachten op hulp van VN-vluchtelingeninstantie UNHCR. Foto EPA / Yahya Arhab

De VVD wil dat het Europese asielbeleid op de schop gaat. De grenzen moeten dicht voor vluchtelingen van buiten Europa. Zij zouden moeten worden opgevangen in hun eigen regio. Dat staat in een beleidsnotitie van de VVD (zie ook onderaan dit bericht).

Alleen voor vluchtelingen van binnen Europa zou plaats zijn. Voor de opvang van alle anderen wil de VVD eventueel Europese hulp regelen aan de gastlanden. De coalitiepartij wil verder dat het opvangen van vluchtelingen door landen in de eigen regio tot een criterium wordt gemaakt voor het ontvangen van ontwikkelingshulp. Ook handelsovereenkomsten, verdragen en visaverstrekking zouden gekoppeld worden aan medewerking aan het door VVD voorgestelde asielbeleid.

Update 23.14: PvdA-voorman Diederik Samsom vindt het asielplan van de VVD “volstrekt onaanvaardbaar”. Dat schrijft hij op Facebook.

‘Samenleving ontwricht door vluchtelingen’

PvdA-Kamerlid Attje Kuiken noemde de notitie eerder tegenover de NOS al “niet reëel en onaanvaardbaar”. Het asielbeleid is altijd een heikel onderwerp geweest tussen de regeringspartijen. VVD en PvdA zijn het op dit punt principieel met elkaar oneens. De VVD is bijvoorbeeld tegen de opvang van illegalen; de PvdA is voor.

Het plan kan volgens Annemarie Kas, politiek redacteur bij NRC, niet op een meerderheid in de Tweede Kamer rekenen, “alleen al omdat de PvdA tegen is”.

“Ook partijen als GL, D66, SP en ChristenUnie zullen hier nooit mee instemmen. Dus een kans van slagen heeft het niet.”

Het is moeilijk te beoordelen wat de VVD beoogt te bereiken met dit voorstel, zegt René Moerland, chef van de politieke redactie. Het pleidooi voor opvang in eigen regio is niet nieuw, maar de timing is interessant.

“Wil de VVD de PvdA direct na de Provinciale Statenverkiezingen laten voelen wat hun wensen zijn? Op deze manier zetten ze hun coalitiepartner onder druk. Dit zet de verhoudingen tussen de regeringspartijen nog verder op scherp.”

De notitie is afkomstig van VVD-Kamerlid Malik Azmani. Hij schrijft:

“De alsmaar stijgende toestroom van vluchtelingen zorgt daarnaast voor ontwrichting van de samenleving: het draagvlak voor opvang neemt af, het zet onze sociale voorzieningen onder druk en we weten niet wie we binnenhalen: een echte vluchteling, een gelukszoeker of een terrorist. Met het creëren van voldoende veilige opvang in de regio, maken we asielaanvragen in Europa overbodig.”

Het huidige migratiebeleid faciliteert bovendien mensensmokkelaars, vindt de VVD. Azmani wil dat de nieuwe staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie naar Brussel gaat met zijn boodschap.

In 2013 waren er wereldwijd 51,2 miljoen ontheemden. Dat is meer dan ooit sinds 1989. Turkije is door de toestroom van vluchtelingen uit Syrië, waar een opstand uitmondde in een burgeroorlog, het land dat de meeste vluchtelingen opvangt. In Turkije zitten 1,62 miljoen vluchtelingen. In Pakistan, het land waar na Turkije de meeste vluchtelingen zijn, worden ongeveer 1,6 miljoen vluchtelingen opgevangen.

Reacties op het voorstel:

  • GroenLinks-asielwoordvoerder Linda Voortman vindt dat de VVD met dit voorstel op de PVV-tour gaat.

    “Ik raad de VVD aan eens te gaan kijken in de vluchtelingenkampen langs de Syrische grenzen. Bovendien is dit voorstel in strijd met internationale afspraken. Het kabinet moet deze proefballon zo snel mogelijk lekprikken. Daarom vraag ik een debat aan.”

  • Twitter avatar APechtold Alexander Pechtold Bah bah bah! VVD gaat ruzie zoeken over rug asielzoekers. Nieuw belastingstelsel is kennelijk te moeilijk, dus crisissfeer scheppen…
  • Twitter avatar gertjansegers Gert-Jan Segers VVD wil de grenzen voor asielzoekers sluiten. Even tellen. Zo, klaar. Geen kamermeerderheid. Nu weer terug naar de weerbarstige realiteit.
  • Europarlementariër voor de PvdA Kati Piri vindt het plan schandalig: 
    Twitter avatar KatiPiri Kati Piri Voorstel #VVD om grenzen voor vluchtelingen te sluiten: schandalig, asociaal en tegen alle internationale afspraken.
  • Twitter avatar ChrisMommers Christian Mommers EU-grenzen sluiten = minder verdrinkingen? Maar sluiting juist mede oorzaak grote aantallen komsten via zee http://t.co/FnVK52gRfM