Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

VN: vredesonderhandelingen Libië dreigen te mislukken

Strijders van de Libische Dageraad tijdens gevechten met regeringstroepen op zaterdag.
Strijders van de Libische Dageraad tijdens gevechten met regeringstroepen op zaterdag. Foto AFP/Mahmud Turkia

De vredesonderhandelingen tussen de twee rivaliserende regeringen in Libië onder auspiciën van de Verenigde Naties lijken op niks uit te lopen. VN-gezant Bernardino Leon zei tegen nieuwszender Al-Jazeera dat een akkoord “moeilijk gaat worden”. Gisteren braken er hevige gevechten uit in Tripoli.

De internationaal erkende regering die in Tobruk zetelt voerde gisteren luchtaanvallen uit op militaire bases nabij Tripoli, in een poging de stad te “bevrijden”, aldus de regering. Daarbij kwam een rebellenleider van de moslimfundamentalistische beweging Libische Dageraad om het leven. In Tripoli zetelt een islamistische bewind onder leiding van de Moslimbroederschap, waaraan ook Libische Dageraad is gelieerd. Volgens VN-gezant Leon begon het geweld “precies op een beslissend moment van de onderhandelingen”, die sinds deze week plaatsvinden in de Marokkaanse hoofdstad Rabat. Hij heeft de luchtaanvallen namens de VN veroordeeld.

Bang om samen te werken

De Verenigde Staten en vijf grote Europese landen hebben vandaag de partijen in Libië opgeroepen het geweld te stoppen. In een verklaring zeggen ze te hopen op een verenigde regering in het land. Gisteren nog prezen dezelfde landen in een gezamenlijke verklaring de hervatting van de vredesonderhandelingen. Die waren vorige maand door de regering in Tobruk opgeschort vanwege een aanslag in de stad Qubbah. Ook gingen er geruchten dat de erkende regering bang is om onder druk van de internationale gemeenschap te moeten samenwerken met de islamitische partijen.

Sinds de val van Moammar Gaddafi in 2011 is Libië het toneel van geweld tussen verschillende strijdende groeperingen die grofweg zijn te verdelen in regeringsgezinde partijen en aanhangers van het islamitisch bewind. In de chaos die sindsdien is ontstaan heeft Islamitische Staat (IS) zijn macht in het land kunnen uitbreiden.

Lees ook in NRC Handelsblad: Alles gaat verkeerd in Libië (€).