Houthi’s in Jemen veroveren Taiz, Veiligheidsraad houdt spoedzitting

Houthi-strijders hebben vannacht delen van Taiz, de derde stad van Jemen, en het nabijgelegen vliegveld veroverd. Vannacht werd ook bekend dat op verzoek van de Jemenititsche president Abd-Rabbu Mansour Hadi de VN-Veiligheidsraad vanmiddag bijeen komt in een spoedzitting om te overleggen over de situatie in Jemen.

De Jemenititsche president Abd-Rabbu Mansour Hadi tijdens een speech die hij gisteren gaf naar aanleiding van de aanslagen in de hoofdstad Sana'a op vrijdag waarbij meer dan 130 doden vielen.
De Jemenititsche president Abd-Rabbu Mansour Hadi tijdens een speech die hij gisteren gaf naar aanleiding van de aanslagen in de hoofdstad Sana'a op vrijdag waarbij meer dan 130 doden vielen. Foto EPA

Houthi-strijders hebben vannacht delen van Taiz, de derde stad van Jemen, en het nabijgelegen vliegveld veroverd. Dat hebben Jemenitische functionarissen bekendgemaakt. Vannacht werd ook bekend dat op verzoek van de Jemenititsche president Abd-Rabbu Mansour Hadi de VN-Veiligheidsraad vanmiddag bijeen komt in een spoedzitting om te overleggen over de situatie in Jemen.

De president riep in een brief de Veiligheidsraad op “met alle beschikbare middelen te assisteren bij het stoppen van dit geweld”. Gisteren nog riep hij de Houthi-rebellen op zich terug te trekken uit de hoofdstad Sana’a. Afgelopen vrijdag vielen daar meer dan 130 doden bij verschillende aanslagen. Gisteren besloten de Verenigde Staten de laatste honderd manschappen die het land in Jemen had gestationeerd terug te trekken vanwege het aanhoudende geweld.

Burgeroorlog

In Jemen woedt een burgeroorlog sinds vorig jaar Houthi-rebellen de hoofdstad Sana’a veroverden. In januari braken er zware gevechten uit in de stad tussen de Houthi’s en het regeringsleger. De rebellen eisten betere vertegenwoordiging in het parlement en staatsinstellingen. Ze omsingelden het presidentieel paleis en gijzelden president Abu-Rabbu Mansour Hadi in zijn ambtswoning.

Hadi diende zijn ontslag in en ook het kabinet van premier Khaled Bahah stapte op. Er kwam begin vorige maand een akkoord over een tijdelijk landsbestuur, maar een dag later kondigden de Houthi’s aan het parlement te ontbinden en grepen ze de macht. De Verenigde Naties bemiddelen bij gesprekken tussen politieke partijen voor het opzetten van een overgangsregering, maar dat heeft tot nu toe niets opgeleverd.

Archiccivilians maakte op een luchtfoto een overzicht van de huidige conflictlijnen in Aden, de stad waar de president naartoe is gevlucht:

Twitter avatar archicivilians archicivilians NEW MAP: The Military Situation in #Aden City | #Yemen | March 22, 2015.
HD(detailed): http://t.co/wA0P9hm3W4 http://t.co/rg8VNyA1eY