Politie heeft neonaziconcert verhinderd in Haaksbergen

Foto ANP / Koen van Weel

De Duitse neonaziband Kategorie C heeft niet kunnen optreden in Twente, in de grensstreek van Nederland en Duitsland. De extreemrechtse groep was gisteren in de gemeente Haaksbergen om een concert te geven, maar de politie en gemeente hebben dat verhinderd, bevestigt een politiewoordvoerder.

Afgelopen week werd duidelijk dat Kategorie C, de op voetbalhooligans gerichte muziekgroep met een aanhang bij rechtsextremisten en neonazi’s, dit weekend wilde optreden in Nederland. De manager van de band probeerde al weken zalen te boeken in Twente. Twee dagen geleden waarschuwde de politie en burgemeester Michael Sijbom van de Twentse gemeente Losser over de plannen van de groep.

Twitter avatar POL_Overijssel Politie Overijssel Duitse rockband Kategorie C probeert bij verschillende horecagelegenheden in grensstreek op te treden. Ga er niet op in, licht de politie in
Twitter avatar michaelsijbom Bgm Michael Sijbom Ook vanuit onze regio krijg ik signalen dat Duitse Neonazi band Kategorie C zalen probeert te huren. Heb mijn horeca per email gewaarschuwd!

Toen bleek dat de band in Haaksbergen was voor een optreden, hebben gemeente en politie “intensief contact gehad” met de organisatoren. Na die gesprekken is het concert afgelast en het hele gezelschap teruggereden naar Duitsland, zegt de politiewoordvoerder. Er zijn geen mensen aangehouden. Wel heeft de politie een flesje pepperspray in beslag genomen.

Twitter avatar POL_Overijssel Politie Overijssel Intensief contact tussen politie, gemeente en organisatie geresulteerd in afblazen concert door #KategorieC. Organisatie is terug naar DE.

Gewoon verjaardsfeestje

RTV Oost meldt dat de band was neergestreken voor café de Verdieping in Haaksbergen. Een onbekend iemand zou de band namens de kroeg hebben uitgenodigd, zegt eigenaar Boy te Koppele. Hij was naar eigen zeggen eerder al benaderd voor een verjaardagsfeestje. Nadat hij niets meer had teruggehoord, ging hij ervan uit dat de partij niet door zou gaan. Wel heeft hij de politie op de hoogte gesteld zodra hij erachter kwam dat hij was benaderd door Kategorie C.

Optredens van Kategorie C - de band gaf zichzelf tevens de schuilnaam Hungrige Wölfe (Hongerige Wolven) - trekken doorgaans ongeveer driehonderd toeschouwers. Zij krijgen pas een paar uur voor aanvang in een mailtje te horen waar ze moeten zijn. Zaaleigenaren denken tot op het laatste moment dat er sprake is van een bruiloft of verjaardagsfeest.

De bandleden maakten deel uit van een groep hooligans van de voetbalclub Werder Bremen. De naam Kategorie C is een code voor gewelddadige voetbalfans. In een van de teksten zingt de groep:

“Duitsland, wit en zwart zijn de kleuren van je shirt maar helaas ook van je spelers.”

Kategorie C trad in 2012 op in de club Black Onyx in Kerkrade zonder dat iemand daarvan op de hoogte was. In totaal waren er toen tweehonderd fans en verliep het concert zonder incidenten.