Nuis loopt wereldbekertitel op 1500 meter mis - zilver voor Leenstra

Kjeld Nuis in actie tijdens de 1000 meter tijdens de afsluitende wereldbeker in Erfurt. Foto EPA / Martin Schutt

Schaatser Kjeld Nuis is er vandaag in Erfurt niet in geslaagd zijn koppositie in het wereldbekerklassement op de 1500 meter te verdedigen. Hij moest na een zesde plaats tijdens de race vandaag genoegen nemen met een tweede plaats in de eindrangschikking.

Marrit Leenstra pakte op de 1000 meter twee prijzen: ze werd derde tijdens de wereldbekerfinale, en pakte daarmee de tweede plek in het eindklassement.

Nuis

De 25-jarige Nijs van Team LottoNL-Jumbo kwam in de zesde en laatste rit niet verder dan de zesde tijd (1.47,55). Daarmee verspeelde hij zijn leidende positie in het wereldbekerklassement op deze afstand. Een plaats bij de eerste drie was voor hem voldoende geweest voor de eindzege op de schaatsmijl.

Denny Morrison was op de 1500 meter de grote winnaar. De Canadees, zaterdag ook al de beste op de 1000 meter, zegevierde in een tijd van 1.46,15. Daarmee sprong hij van de vijfde naar de eerste plaats in het eindklassement.

Leenstra

Leenstra, de Nederlandse kampioene op de 1000 meter, reed een tijd van 1.15,78. De Amerikaanse Brittany Bowe zegevierde in een baanrecord van 1.14,61. Haar landgenote Heather Richardson pakte zilver met 1.15,13.

Marrit Leenstra in Erfurt

Marrit Leenstra in Erfurt. Foto AP / Jens Meyer

Met haar overwinning op de 1000 meter klom Bowe naar de eerste plaats in het eindklassement van de wereldbeker op deze afstand. Leenstra bleef daarin op de tweede plaats, met slechts drie punten minder dan de wereldkampioene sprint. De rijdster van Team Corendon behaalde zaterdag wel de wereldbeker in de eindrangschikking van de 1500 meter.

Meer finales

Tijdens de afsluiting van het schaatsseizoen in Erfurt zijn eerder vandaag al meer eindklassementen opgemaakt. Op de 3000 meter ging Martina Sábliková er met de hoofdprijs vandoor. Ireen Wüst, niet aanwezig in Erfurt, won brons, voor een hele trits Nederlandse vrouwen.

Bij de 500 meter eindigden er geen Nederlanders op het podium. Bij de vrouwen ging de eindzege naar de Japanse Nao Kodaira. De Nederlandse vrouwen eindigden in de eindrangschikking op plaats 7 (Thijsje Oenema),8 (Margot Boer) en 9 (Floor van den Brandt).

Bij de mannen won wereldkampioen Pavel Koelizjnikov. Michel Mulder viel net buiten de prijzen op plek vier.

Bij de massastart bij de vrouwen maakte Irene Schouten door een val geen meer kans op de eindzege. Die ging naar Ivanie Blondin uit Canada. Bij de mannen won de Zuid-Koreaan Seung-Hong Lee het eindklassement, voor de Belg Bart Swings en Andrea Giovannini uit Italië. Jorrit Bergsma eindigde net naast het podium.

Nu het schaatsseizoen is afgelopen, is ook een overall wereldbekerklassement opgemaakt. Bij de mannen won de sprinter Pavel Koelizjnikov, voor Swings en de Noor Pedersen. Bij de vrouwen eindigde de Amerikaanse Heather Richardson voor Sábliková en de eveneens Amerikaanse Bowe.

    • Eva Smal