Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Derde dader aanslag museum Tunis nog op de vlucht

De Tunesische president Beji Caid Essebsi legt een bloemenkrans bij het Bardomuseum in Tunis ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslag van afgelopen woensdag.
De Tunesische president Beji Caid Essebsi legt een bloemenkrans bij het Bardomuseum in Tunis ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslag van afgelopen woensdag. Foto EPA

De dodelijke aanslag in de Bardomuseum in Tunesië werd niet alleen uitgevoerd door de twee gedode daders maar ook nog door een derde schutter. Dat heeft de Tunesische president Beji Caid Essebsi zojuist gezegd. De derde dader is nog op de vlucht.

Essebsi zei in een interview met de Franse televisiezender iTele dat de drie mannen zijn geïdentificeerd met behulp van beelden die zijn opgenomen door beveiligingscamera’s. Gisteren gaf het Tunesische ministerie van Binnenlandse Zaken beelden van de drie daders vrij. Essebsi zei tevens dat hij een monument wil laten bouwen voor de slachtoffers.

Opgeëist door IS

Bij de aanslag van afgelopen woensdag drongen de drie daders het Bardomuseum in de hoofdstad Tunis binnen waar op dat moment honderden toeristen aanwezig waren. Daar begonnen ze om zich heen te schieten. Achttien buitenlandse toeristen en drie Tunesiërs werden gedood. De terroristen gijzelden een aantal toeristen waarop Tunesische veiligheidstroepen het museum, dat pal naast het parlement ligt, bestormden en twee van de drie daders ombrachten. Zij zijn geïdentificeerd als Jabeur Khachnaoui (21) en Yassine Laabidi (27). Tot nu toe was het onduidelijk of er meer daders betrokken waren.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is opgeëist door Islamitische Staat (IS) maar het is nog onduidelijk of de terreurorganisatie er daadwerkelijk achter zit. Sinds de aanslag heeft Tunesië meer dan twintig verdachten opgepakt. De Tunesische premier Habib Essid zei in een reactie “genadeloos te zijn bij het verdedigen van het land”.

Lees ook in NRC Handelsblad: Aanslag op toeristen verstoort succesverhaal Tunesië bruut (€) of een reportage uit Tunesië: Vrijheid mondde uit in deceptie (€).