Nick Cave speelt bij Anton Corbijn-tentoonstelling in Den Haag

Nick Cave achter de piano in het Haagse Gemeentemuseum, waar hij gisteren optrad op de opening van de duotentoonstellingen over Anton Corbijn.
Nick Cave achter de piano in het Haagse Gemeentemuseum, waar hij gisteren optrad op de opening van de duotentoonstellingen over Anton Corbijn. Foto Anne de Haij / Twitter.com/press_gm

Stel: je hebt als gevierd popfotograaf alle grote muzikanten der aarde wel eens voor je lens gehad. Wie kies je dan uit om je duotentoonstelling in het Haagse Gemeentemuseum te komen openen? Nick Cave natuurlijk.

De Australische singer-songwriter Cave speelde gisteravond een aantal nummers op een zwarte vleugel in de tuinzaal van het museum voor Anton Corbijn. En dat zag er ongeveer zo uit:

Twitter avatar AstridHulsmann Astrid Hulsmann Nick Cave over Anton Corbijn: “he makes us appear to have a personality” :) #opening @gemeentemuseum & @Fotomuseum http://t.co/EURjCQir8p
Twitter avatar Press_GM GMPress Anne de Haij Nick Cave honouring Anton #Corbijn on the occasion of his 2 exhibitions @gemeentemuseum. Beautiful… http://t.co/qSGiFEdEFr
Twitter avatar rdamschouwburg Ellen Walraven “That was quite a supportact” - Anton Corbijn, nadat Nick Cave 3 songs had gezongen in @gemeentemuseum den haag

Zo’n 500 man luisterde in de tuinzaal naar Cave. En dat was heel bijzonder, aldus Anne de Haij, woordvoerder van het Gemeentemuseum:

“Het werd echt een kippenvelmomentje. Cave speelde drie nummers; The Mercy Seat, Love Letter en God Is In The House. Je merkte dat The Mercy Seat voor veel mensen in de zaal jeugdsentiment was.”

Spontane signeersessie

Na de opening was er nog een spontane signeersessie, aldus De Haij:

“We hadden het niet aan Anton of Nick gevraagd, we vonden dat ze hun eigen feestje moesten hebben. Maar een paar mensen trokken toch de stoute schoenen aan, want je kon de catalogus kopen. Daarna was het dringen voor een handtekening.”

Twitter avatar OOR OOR Signeersessie in @Fotomuseum met very special guest die 3 nummers zong achter de piano in @gemeentemuseum. #corbijn http://t.co/6VxzEq8PWS

Ter gelegenheid van Corbijns 60e verjaardag zijn sinds gisteren in zowel het Gemeentemuseum als het naastgelegen Fotomuseum twee overzichtstentoonstellingen over zijn werk te zien; Hollands Deep gaat over Corbijns ontwikkeling van muziekliefhebber tot succesvol fotograaf en kunstenaar, 1-2-3-4 toont foto’s van bands en musici waar Corbijn al lange tijd mee werkt of heeft gewerkt en waarbij de relatie tussen de fotograaf en de muziekwereld centraal staat.

Cave en Corbijn

Het was niet zo gek dat Cave er gisteravond was. Corbijn schoot al veel foto’s van Cave, zoals dit portret van hem in Londen, dat de hoes werd voor het tiende studio-album The Boatman’s Call (1997):

Foto Anton Corbijn / Hollands Deep, Gemeentemuseum Den Haag 2015

Nick Cave. Foto Anton Corbijn / Hollands Deep, Gemeentemuseum Den Haag 2015

En die foto hangt natuurlijk ook op de tentoonstelling, waar Nick Cave zelfs een hele wand heeft gekregen. Gisteren nam hij de tijd om even naar zichzelf te kijken:

Twitter avatar EtenMetMara Mara Grimm Nick Cave checks out Nick Cave @ opening Anton Corbijn, Gemeentemuseum Den Haag. http://t.co/H4My12ctcO

Optreden was verrassing voor iedereen

Het museum had aan Corbijn gevraagd wie hij als eregast wilde uitnodigen. Dat werd dus Cave. Eén van de voorwaarden van Caves optreden was dat er geen opnames gemaakt mochten worden en ook geen pers bij aanwezig mocht zijn, aldus Astrid Hulsmann, woordvoerder van het museum en verantwoordelijk voor de duotentoonstelling:

“Het was echt een verrassing. We mochten ook niks zeggen tegen de gasten. Die waren gisteravond echt overdonderd. Ik vond het fantastisch, en moest ook een traantje wegpinken. Het waren ontzettende spannende weken. We hebben zo hard met Anton gewerkt aan deze tentoonstellingen, dus om hem dan zo te zien stralen was geweldig.”

Uiteindelijk speelde Cave niet de afgesproken twee, maar drie nummers.

Marlene Dumas gaf een speech

De Zuid-Afrikaanse kunstenares Dumas, die zelf ook een keer door Corbijn is geportretteerd en een goede vriendin is, opende de duotentoonstelling met “lovende woorden”, aldus het museum in een persbericht. Dumas, die al meer dan veertig jaar in Nederland woont en werkt, zei: “Wat kun je zeggen over een man met een track record als dat van Anton Corbijn.”

Bij de opening waren nog meer Bekende Mensen aanwezig, onder wie dichter Bart Chabot, de Britse dj Jeremy Healy, actrice Hadewych Minis en chefkok Pierre Wind. Minis zei over de avond op haar Instagramaccount:

“Tijdens de Hollands Deep-expositie van Anton Corbijn óók nog eens een live optreden van Nick Cave kado krijgen én een unieke speech van Marlene Dumas zien en horen zou je een geslaagde avond kunnen noemen.”

Teleurgestelde Nick Cave-fans, verenigt u:

Twitter avatar MadameDeSable MadameDeSable Ik vind die Anton Corbijn dus echt een lul, dat ie van de week in dwdd niet even zei dat Nick Cave kwam.

Voor de liefhebbers: vanmiddag om 15.30u signeert Corbijn in diezelfde tuinzaal. Dan kun je nog even over de vloer lopen waar Nick Cave luttele uren geleden ook was. Beide tentoonstellingen zijn tot en met 21 juni te zien.

Lees ook in NRC Handelsblad: ‘De 5 talenten van Anton Corbijn’ (€).