Live meekijken: de herbegrafenis van Richard III

Een foto van de universiteit van Leicester van de botten van koning Richard III, die tijdens de slag bij Bosworth in 1485 om het leven kwam. De afwijking in zijn ruggengraat is duidelijk te zien. Foto EPA / HO

500 jaar na zijn dood krijgt de Engelse koning Richard III vandaag een nieuwe rustplek. De resten die een paar jaar geleden werden gevonden onder een parkeerplaats in Leicester, worden daarvoor in een processie door de stad gedragen. De Telegraph zendt de beelden van de herbegrafenis straks live uit.

Richard III is de laatste Engelse koning die op het slagveld is gesneuveld. Hij regeerde maar kort, van 1483 tot zijn dood op 22 augustus 1485 in de slag bij Bosworth. Toch is hij legendarisch, mede dankzij werk van Shakespeare.

Richard III was de laatste koning uit het huis van Plantagenet, dat 300 jaar over Engeland heerste. Hij had de troon overgenomen van zijn broer Edward IV, terwijl die twee zoons had. Richard is ervan beschuldigd zijn twee neefjes om het leven te hebben gebracht om zijn eigen koningschap veilig te stellen. Historici menen inmiddels dat het beeld dat over hem ontstaan is als tiran sterk bepaald is door zijn opvolger, Hendrik VII. Die veroverde het koningschap met geweld, en had baat bij een slecht beeld over zijn voorganger.

De route die gevolgd wordt tijdens de processie, inclusief de tijden (lokale tijd):

Kaart kingrichardinleicester.com

Kaart kingrichardinleicester.com

Bekijk de processie en de begrafenis vanaf 15.00 uur live:

Lees in NRC Handelsblad: Richard III had blauwe ogen en blonde haren (€).

    • Eva Smal