Grondlegger moderne Singapore overleden

Lee Kuan Yew, de eerste premier en grondlegger van het moderne Singapore, is op 91-jarige leeftijd overleden. Hij lag sinds begin februari in het ziekenhuis. Het nieuws werd naar buiten gebracht door het kantoor van de huidige premier, Lee Hsien Loong.

Lee Kuan Yew in 2004.
Lee Kuan Yew in 2004. Foto AFP / Roslan Rahman

Lee Kuan Yew, de eerste premier en grondlegger van het moderne Singapore, is op 91-jarige leeftijd overleden. Hij was ernstig ziek en lag sinds begin februari in het ziekenhuis. Het nieuws werd naar buiten gebracht door het kantoor van de huidige premier, Lee Hsien Loong.

Lee Hsien Loong is de zoon van Lee Kuan Yew. Hij zei in een verklaring “diep bedroefd” te zijn. De oud-premier overleed om 3.18 uur ‘s ochtends (maandag) lokale tijd.

Twitter avatar leehsienloong Lee Hsien Loong PM Lee is deeply grieved to announce the passing of Mr Lee Kuan Yew, founding Prime Minister of Singapore. http://t.co/wr0te0xMvK
Twitter avatar leehsienloong Lee Hsien Loong Visited SGH today. Thank you for all the good wishes for my father. – LHL http://t.co/RFr6kAyC5U http://t.co/u2RdubH8VF

Het stadstaatje Singapore groeide onder leiding van Lee uit tot een baken van stabiliteit en goed bestuur, schrijft buitenlandredacteur Floris van Straaten. Het schiereiland werd een van de welvarendste landen ter wereld. Maar Lee was ook de man die relatief hoge straffen invoerde voor ongewenst gedrag, zoals voor het uitspugen van kauwgompjes (500 dollar) of het spuiten van graffiti (stokslagen).

Vader des vaderlands

Lee werd geboren op 16 september 1923. Singapore was toen nog een Britse kolonie. Hij liet zich in het Verenigd Koninkrijk opleiden tot jurist en keerde daarna terug. Hij was een van de oprichters van de People’s Action Party (PAP) die sinds de onafhankelijkheid van het schiereiland in 1965 aan de macht is.

De telg uit een welgestelde Chinese familie werd in 1959 benoemd tot premier. Dat zou hij tot 1990 blijven. Dat Lee uitgroeide tot vader des vaderlands kwam ook voor hemzelf als een verrassing, schrijft Van Straaten.

De onafhankelijkheid van Singapore in 1965 begroette hij met tranen. Van verdriet. Het bleek niet alleen een van de zeldzame momenten dat hij zijn emoties in het openbaar niet in bedwang had maar ook dat hij zich danig vergiste.

Lees verder, digital first, in NRC: De man die van Singapore een succes maakte (€)