Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Franse socialisten afgestraft in departementsverkiezingen

Hollande verlaat het stemhokje.
Hollande verlaat het stemhokje. Foto Reuters / Regis Duvignau

De conservatieve UMP van oud-president Nicolas Sarkozy heeft vandaag de eerste ronde van de departementale verkiezingen in Frankrijk ruim gewonnen. De partij bleef tegen alle voorspellingen in het Front National (FN) van Marine Le Pen op nationaal niveau met ongeveer 30 procent van de stemmen voor.

Het FN haalde ongeveer 25 procent van de stemmen, de regerende Parti Socialiste (PS) van president François Hollande kwam op zo’n 20 procent uit. Na een felle campagne tegen het FN vanuit vooral socialistische hoek, was de opkomst met iets meer dan 50 procent hoger dan in 2011 (45 procent) en sowieso veel hoger dan verwacht.

Sarkozy tevreden

Departementale verkiezingen zijn in het algemeen niet erg populair in Frankrijk en werden dit jaar gecompliceerd doordat de Nationale Assemblee nog niet definitief heeft vastgesteld wat na een ingrijpende hervorming de verantwoordelijkheden van de nu te verkiezen leden van departementsraden zijn. Daardoor waren de campagnes meer nationaal dan anders en vooral een graadmeter voor de populariteit van de PS van Hollande en premier Valls.

De kiezers hebben zich “massaal afgekeerd” van links, analyseerde een tevreden Sarkozy, die de eerste verkiezingen sinds zijn terugkeer als partijleider goed is doorgekomen.

Twitter avatar NicolasSarkozy Nicolas Sarkozy L’alternance est en marche. Rien ne l’arrêtera. #departementales2015
https://t.co/BvcNPJ55gz

Geen tweede kiesronde

De PS zal in ongeveer 500 van de 2.054 kantons niet meedoen in de tweede kiesronde van volgende week. Het FN heeft in bijna 900 kantons wél de tweede ronde gehaald en maakt kans om uiteindelijk twee van de totaal 101 Franse departementen binnen te slepen: de noordelijke Aisne en de Vaucluse in het zuiden van het land.

De uitslag toont het toegenomen belang van eerste verkiezingsrondes. Vochten de traditionele machtsblokken, de UMP en de PS, het meestal in de tweede ronde uit, nu is het zaak met een groeiend FN die eerste ronde te overleven.

Terwijl de UMP profiteerde van lijstverbindingen met de centrum-rechtse UDI, voelde de PS op veel plaatsen concurrentie van andere linkse partijen. Eerste secretaris Jean-Christophe Cambadélis van de PS riep daarom vanavond op tot “eenheid”. Om in 2017 naast Le Pen de tweede ronde bij de presidentsverkiezing te halen moeten de linkse rijen gesloten blijven.