Tech

Een lamp die ook muziek speelt, wat moet je er mee?

Foto Sengled

Het washok, waar normaal gesproken niemand voor z’n lol komt, heeft een metamorfose ondergaan. Zodra je de lichtschakelaar aanraakt, klinkt er een vriendelijk ‘ploem-ploem-ploem-ploem’. Het licht is sfeervol gedimd. Uit het plafond daalt hemelse muziek neer over de wasmachine, de droger en het bakje met de schoenenborstels.

Wat is er aan de hand? Het is de Sengled Pulse, een lamp met ingebouwde luidspreker. Deze Sengled past alleen in een grote fitting en het washok is een van de weinige plekken in huis waar nog een peertje aan het plafond hangt. Vandaar.

Een lamp die muziek maakt is de nieuwste variant op het thema van de slimme verlichting, zoals bijvoorbeeld Philips Hue en Lifx. Die hebben coole kleurtjes die je op afstand kunt mengen.

De Sengled Pulse, sinds kort in Nederland leverbaar, wordt verpakt als stereopaar. Om die opstelling te testen, schroeven we een tweede speakerlamp in de logeerkamer (de andere plek mét peertje). Even verbinden via de Pulse-app voor iOS of Android en dan kun je muziek van je telefoon via bluetooth uit het plafond laten klinken. Spotify aan en gassen maar. Eén speaker fungeert als ‘master’, de andere is ‘satelliet’ en geeft geen kik als de ene niet is ingeschakeld.

Maar wat moet je er mee?

De Sengled Pulse lijkt op een flinke kerstklok, verkrijgbaar in rood en grijs. Die omvang is nodig om een enigszins acceptabel geluid te creëren. Zo’n setje lampen klinkt beschaafd, maar het is geen vervanger voor je hifiset.

Sengled bouwt multitaskende lampen. Zo is er een lamp die dienst doet als wifi-verlengpunt (past ook in kleinere fittingen) en voor waakzame types een lamp met camera. Dat is wat praktischer dan dat aardige peertje dat je telkens met ‘ploem-ploem’ begroet.

Want wat moet je hier nu mee, met zo’n lamp die geluid maakt? Een speaker in het plafond levert muzak voor de lift, de winkel of op feestjes. Je zou deze lampen kunnen inzetten op je dakterras of in de tuin. Tja. Dat kan met elke bluetooth-speaker, voor minder geld.

Sengled Pulse, 170 dollar (ca. 160 euro)

Beoordeling:

***