Degenkolb wint eerste wielerklassieker van de lente

De Duitser John Degenkolb heeft de wielerklassieker Milaan-Sanremo gewonnen. De renner van Giant-Alpecin versloeg in de sprint van een omvangrijke groep de Noor Alexander Kristoff en de Australiër Michael Matthews.

John Degenkolb bij de Dubai Tour in februari. Foto EPA / Daniel Dal Zennaro

John Degenkolb heeft de wielerklassieker Milaan-Sanremo gewonnen. De renner van de Nederlands-Duitse ploeg Giant-Alpecin versloeg in de sprint de Noor Alexander Kristoff en de Australiër Michael Matthews, schrijft persdienst ANP. De Belg Philippe Gilbert en de Poolse wereldkampioen Michal Kwiatkowski, die beiden golden als favorieten, kwamen in de afdaling van de Poggio kort voor de eindstreep ten val.

Degenkolb reed vorig jaar kort voor de Poggio lek, waarna zijn kans op winst verkeken was. “Dat was echt het dieptepunt in mijn carrière. Ik was ontgoocheld”, zei hij vandaag. Hij noemt de overwinning vandaag zijn grootste zege tot nu toe.

“Vorig jaar beleefde ik hier de grootste teleurstelling uit mijn loopbaan. Om nu hier te winnen is ongelooflijk. Ik kan amper de juiste woorden vinden.”

Terug op Via Roma

De Nederlander Maarten Tjallingii was net als vorig jaar betrokken bij een lange ontsnapping, zegt sportredacteur bij NRC Maarten Scholten. Hij zat nu in een groep van elf man, die standhield tot de Capo Berta op 38 kilometer van de finish. “Een knappe actie van de Lotto-Jumbo-routinier”, vindt Scholten.

Daarna was het een klassieke en levendige wedstrijd, met zoals meestal aanvallen en valpartijen. De Brit Geraint Thomas (Team Sky) bleef lang voorop op de slotklim, de Poggio. Op de top sloot een langgerekte groep met favorieten aan. In de straten van Sanremo werd de koers beslist in een spannende eindsprint op de Via Roma.

De klassieker eindigde vandaag voor het eerst sinds 2007 weer op de Via Roma in Sanremo, de straat die al bij de eerste editie in 1907 decor was voor de aankomst. Tussen 2008 en 2014 lag de finish op de Lungomare Italo Calvino.

Naast Degenkolb golden Fabian Cancellara, in 2008 winnaar van La Primavera, Mark Cavendish (winnaar van 2009), Kristoff (winnaar van vorig jaar), Peter Sagan en Greg van Avermaet als favorieten.

    • Laura Klompenhouwer