Eredivisie: Ajax boekt minimale zege op ADO

Ajax houdt drie punten over aan een teleurstellende wedstrijd tegen ADO Den Haag. Davy Klaassen zorgde na tachtig minuten voor een beetje opluchting bij de thuisclub uit Amsterdam. Invaller Xander Houtkoop werkte een kopbal van Klaassen onbedoeld achter zijn eigen doelman: 1-0. Het was de enige goal van het duel.

Twitter avatar AFCAjax AFC Ajax 80. Klaassen kopt de bal via de net ingevallen Kevin Jansen binnen, 1-0!

Drie dagen na de uitschakeling door Dnjepr in de Europa League leek Ajax zich niet te kunnen motiveren voor de strijd om de tweede eindklassering. Het elftal van trainer Frank de Boer was veel in balbezit, de spelers van ADO Den Haag hadden moeite de bal in de buurt van een ploeggenoot te krijgen. De thuisclub wist echter weinig echte kansen te creëren.

Ajax startte in een andere samenstelling dan de laatste weken. Na het verlengde duel met Dnjepr waren de geblesseerde Nicolai Boilesen en Daley Sinkgraven niet inzetbaar. Riechedly Bazoer, Anwar El Ghazi en Arkadiusz Milik begonnen op de bank. Met Kolbeinn Sigthórsson, Lasse Schöne, Niklas Moisander, Lucas Andersen en Thulani Serero speelde Ajax in een laag tempo, waarbij de bal langzaam werd rondgespeeld. Zij konden ADO niet in verlegenheid brengen.

Twitter avatar shdevoogt Sam de Voogt Het is Excelsior all over again. Geen kans gehad, in de laatste 10 min scoren. Efficiënt maar heel saai. #ajaado http://t.co/9Q8zNZ4YRw

Trainer De Boer gaf na de wedstrijd toe dat zijn elftal weinig pit had.

Twitter avatar AFCAjax AFC Ajax ‘Ik miste de felheid in aanvallend opzicht. Die hadden we verdedigend wel’, vond De Boer na afloop van #ajaado.
Twitter avatar AFCAjax AFC Ajax ‘Jammer voor publiek dat we de muur niet konden slechten’, treurde De Boer. ‘We wilden meer bieden aan onze supporters.’ #ajaado.
Twitter avatar AFCAjax AFC Ajax ‘Alles meer dan tweede plek zou ongelooflijk zijn’, was De Boer realistisch na afloop van #ajaado en #feypsv.

Ajax verkleint met de score de achterstand op PSV; de Amsterdammers staan nu met acht punten achter op de koplopers uit Eindhoven. Feyenoord wist eerder vandaag thuis te winnen van PSV (2-1), maar staat met 54 punten op de derde plaats. Groningen speelde in de Euroborg gelijk met FC Twente (2-2) en in Zwolle wist PEC Excelsior niet te verslaan (1-1).

De wedstrijden van zaterdag:

  • Willem II heeft in eigen stadion FC Dordrecht met 2-1 verslagen.
  • Vitesse bleef voor de negende keer op rij ongeslagen tegen Go Ahead Eagles met 2-0.
  • Heracles Almelo verloor op eigen veld met 1-4 van subtopper sc Heerenveen.
  • AZ haalde een moeizame overwinning op SC Cambuur: 2-1.
    En vrijdag:
  • NAC Breda won vrijdag in de Domstad met 3-4 van FC Utrecht.

(wedstrijdverslag door persdienst ANP)

    • Laura Klompenhouwer