Zonder handen

Vandaag belicht ik in de gedrukte versie van NRC Handelsblad het reilen en zeilen van de Israëlische wijnindustrie in het algemeen en die van koosjere en mevushal wijnen in het bijzonder. Helaas bleek de ruimte die restte alleen nog voldoende om de beste witte uit een serie van vijftig geproefde wijnen te noemen. En daarmee doe ik de kwaliteit te kort.

Daarom op deze plek even de loftrompet over Domaine du Castel, dat overigens op geen enkel wijze gelieerd is aan de multinationale wijnonderneming met dezelfde naam in Frankrijk. Deze Castel is in handen van Eli Ben Zaken, een relatieve nieuwkomer in de wijnwereld.

Zijn kennismaking met wijn dateert uit 1986 toen hij zijn eerste glas dronk in Bourgogne. Destijds informeerde hij in een restaurant in Puligny bij de sommelier ‘wat daar zoal de plaatselijke wijn was.’ Nadat de wijnkelner bekomen was van deze overdosis onwetendheid met betrekking tot de Franse vinologische kroonjuwelen en aankwam met een fles Puligny-Montrachet, stuurde Ben Zaken deze ook nog eens  bijna terug: ‘Maar dat is wit, en daar houd ik helemaal niet van.’

Zijn vrouw vond dat hij dan maar zijn ogen dicht moest doen ‘en toen proefde ik een wijn die even complex was als de beste rode die ik kende.’ Het bleek de opmaat voor een eigen carrière in de wijnbouw. Wat begon als een hobby, werd het levenswerk voor deze zoon van een Marokkaanse-Syrische vader en een Mediterraan geblende moeder.

In 1992 streek Ben Zaken in Israël neer en stichtte daar Domaine du Castel. In de heuvels van Judea liet hij Bordeaux druiven voor rood en –het kan geen toeval zijn- de Bourgogne druif chardonnay voor wit planten.

Nu, bijna vijfentwintig jaar later, wordt zijn wijn beschouwd als de beste Israëlische wijn die er is. Met juichende proefnotities in gerenommeerde wijnbladen als Wine Specator. Met reacties als ‘ik ben positief verbijsterd’ van Serena Sutcliffe, hoofd van de wijnafdeling van Sotheby’s. En met een vermelding in Bettane & Desseauve The World Greatest Wines, als enige Israëlische producent.

Geen gek resultaat voor ‘de man zonder handen’ zoals Ben Zaken ook wel bekend staat. Als niet-Jood mag hij zijn eigen wijn niet aanraken, omdat deze dan niet meer kosjer is. En vooral zijn ‘C’ Blanc du Castel 2013 (€ 36,95; Cathy’s Taste) is verbluffend.

Geurt als een meubelshowroom vol lederen elfenbankjes. Herfstig, paddenstoelen en geroosterde noten. Voorts de smaak van gedroogd geel fruit, romigheid, peperige vanille en frisse mineralen. Verandert zoals het een grote wijn betaamt per slok van geur en smaak.

Dit wit van de ‘man zonder handen’ moet u eens in handen geven van een Bourgognekenner.

Blind laten proeven.

Ik weet zeker dat Castel daarna de handen op elkaar krijgt.

 

    • Harold Hamersma