Tekort vitamine D bij een op de drie kinderen

Een op de drie kinderen in Nederland heeft een tekort aan vitamine D. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam onder vierduizend kinderen van zes jaar, dat wordt gepubliceerd in The Journal of Nutrition. Zeker 6 procent van de kinderen heeft een ernstig tekort aan de vitamine. Onder niet-westerse kinderen loopt dit zelfs op tot 20 procent. Dat verschil heeft onder andere te maken met de huidskleur; hoe meer pigment in de huid, hoe minder snel vitamine D wordt aangemaakt. Daarnaast speelt ook ongezonde voeding een rol. Kinderen met een vitamine D-tekort eten vaak minder gezond, kijken meer tv en spelen daardoor minder buiten dan andere kinderen, volgens de onderzoekers. Het lichaam maakt onder invloed van zonlicht zelf vitamine D aan, maar het zit ook in voedingsmiddelen zoals vette vis, vlees en eieren. Vitamine D is belangrijk voor stevige botten en tanden.