Zo weer jochie in de boot

De boten lijken als een mes door de boter te gaan, maar als je wat preciezer kijkt dan is roeien een natuursport – als er één man in de roeiwereld is die dat niet zal vergeten, dan is het Mark Emke (55). De grootvader van de huidige bondscoach groef hoogstpersoonlijk (nee, niet in zijn eentje) de Bosbaan uit. De grootste teleurstelling uit zijn loopbaan beleefde Emke toen bij de olympische wedstrijd in Peking ‘zijn’ Holland Vier bleef steken in de halve finale. De Chinezen hadden voor de wedstijd het wier geknipt – en wat drijft kan aan de boot blijven haken en een wiersliert vertraagt: de tragedie van de Holland Wier. Nu bereidt Emke zijn equipe voor op Rio 2016. Hij heeft al een flesje water uit de Rodrigo de Freitas-lagune geschept. Voorlopige analyse: geen wier, wel veel zout.

Dan liever de Amstel, waar Emke als slagman van een veteranenboot meedoet aan de 82ste Head of The River. Het zal de dertigste keer zijn. Een boot, een oud pakkie en een rivier in de lente: meer is er niet nodig om van de coach weer een jochie in een boot te maken.

    • Arjen Fortuin