Vervuilde xtc-pil is als een glas wijn vermengd met chloor en wodka

Nederland stond vroeger bekend om zijn progressieve drugsbeleid en nu halen vele andere landen ons in. Onder ex-minister Opstelten werden de mogelijkheden om veilig met xtc om te gaan ingeperkt, hoewel andere landen – waaronder de VS – juist experimenteren met het reguleren van drugs.

Dat Nederland baat heeft bij de legalisering van xtc moge duidelijk zijn. Het aantal jongeren dat xtc gebruikt is enorm. In sommige steden zijn percentages van 30 procent geen uitzondering. Deze mensen willen niet langer risico lopen als gevolg van vervuilde pillen.

Xtc-gebruik is momenteel erg riskant. Niet iedereen test zijn pilletje. Dat je een dealer ‘kent’ wil nog niet zeggen dat het goedje in zijn handelswaar bekend is. Het slikken van een xtc-pil is potentieel levensgevaarlijk. Ongelukken met xtc komen door het hoge aantal vervuilde pillen op de markt; de gebruiker weet totaal niet wat hem te wachten staat. Vergelijk het met een glas wijn, waar behalve wijn ook wat chloor en een onbekend percentage wodka in zit. Ook een zeer verantwoordelijke wijndrinker van één glaasje per weekend zal niet kunnen voorspellen hoe hij op deze potentieel dodelijke cocktail reageert.

Daarom, nieuwe minister en staatssecretaris: voorkom nieuwe, jonge doden. Zorg zo snel mogelijk voor de veilige verschaffing van xtc. Niet om drugsgebruik te bevorderen, maar om de drugsgevaren te minimaliseren. Nederland is er klaar voor.

resp. Bestuurslid en xtc-woordvoerder van de Jonge Democraten