WK zonder Bavaria-jurkjes, mét skipakken

De finale van het WK voetbal is in 2022 op 18 december en dat heeft meer gevolgen dan je denkt. De winnaars en verliezers op een rij.

Pepernoten, warme chocomel met slagroom voor de kinderen, glühwein voor de ouders en iedereen warm gekleed. Tijdens een WK voetbal. In 2022 gaat het WK in Qatar er in Nederland anders uitzien dan voorgaande edities.

Voor het eerst wordt het kampioenschap in de winter gehouden. De FIFA maakte deze week bekend dat de WK-finale op 18 december gespeeld zal worden en het WK binnen 28 dagen afgewerkt moet worden, in plaats van 32 dagen. Dat heeft meer gevolgen dan je denkt.

De competities

De speelkalender van nationale competities, waaronder de Eredivisie, zal aangepast moeten worden. Competities zullen eind oktober al stil komen te liggen: de nationale teams moeten zich ook voorbereiden.

En aanpassen kost geld, weet de KNVB. Een mogelijkheid is om de competitie een maand eerder te beginnen. Zowel de bonden als de clubs willen een vergoeding van de FIFA, omdat clubs spelers kwijt zijn en alles aangepast moet worden. De FIFA heeft al gezegd dat er geen compensatieregeling komt.

Ook de Champions League moet worden aangepast. Normaal vallen in november en december de beslissingen in de groepsfase.

De spelers

Hoewel een WK in de winter niet ideaal is volgens spelersvakbond FIFPro, is het beter dan 45 graden Celsius in de Qatarse zomers. ’s Winters is het aangenaam met temperaturen rond de 25 graden Celsius en relatief droog.

De supporter

Het is twee uur later in Qatar. Omdat er mogelijk vier wedstrijden op een dag worden gespeeld, zullen er drie middagwedstrijden zijn en slechts één avondduel. En daardoor: meer wedstrijden onder werktijd.

De Oranjefan die buiten op een scherm kijkt, zal geen korte broek en voetbalshirtje aanhebben. Gelet op de Hollandse winters zullen de meeste supporters waarschijnlijk binnen kijken.

Voor de supporters die afreizen naar de Oranjecamping zijn de weersomstandigheden goed. Ook liggen alle stadions op een steenworp afstand van elkaar. Geen urenlange binnenlandse vluchten, zoals in Brazilië.

De kijkcijfers

„Niks komt in de buurt van voetbal op het gebied van kijkcijfers. Mensen blijven thuis voor een WK”, zegt kijkcijferexpert Femke Konings (Stichting KijkOnderzoek). En dus maakt het voor een WK niet zoveel uit: winter of zomer. „Wel zijn de kijkcijfers in de winter altijd hoger.”

Konings vindt het moeilijk om te zeggen wat het verplaatsen van het WK betekent voor andere sporten, op het gebied van kijkers en media-aandacht.

Naar de finale van het WK 2010, Nederland – Spanje, keken wereldwijd 909 miljoen kijkers. In Nederland keken toen ruim 12 miljoen mensen. Zolang de wedstrijden niet overlappen, zullen kijkers niet hoeven te kiezen. Maar als dat wel gebeurt, zullen kijkers afstemmen op het WK, verwacht Konings.

Hoewel het uitzendschema voor 2022 natuurlijk nog niet bekend is, gaat de NOS voorrang geven aan het WK als Nederland zich plaatst. Dat moet ook wel. In het uitzendcontract staat dat alle wedstrijden live moeten worden uitgezonden.

Toch gaan in 2022 het ski- en schaatsseizoen de concurrentie aan met het WK voetbal. Ook is er hockey: de Champions Trophy. Andersom zullen andere sporten minder last hebben van het WK: de Wimbledon en de Tour de France.

De horeca

Omdat de meeste supporters binnen zullen kijken, moet de horeca zich daarop aanpassen, zegt Joris Prinssen, van Koninklijke Horeca Nederland.

„Binnen hebben horecaondernemers meer ruimte. Buiten op de terrassen gelden altijd strenge regels.” Hij doelt hiermee op de schermen die ondernemers buiten plaatsen. „Vaak mag dat niet. Die discussie zullen we dan niet hebben.”

Ook verwacht hij dat de marketing, waarmee groots uitgepakt wordt rondom WK's, anders zal zijn. „Geen Bavaria-jurkjes, maar Heineken-skipakken”, zegt Prinssen met een knipoog.