‘VS trekken troepen terug uit Jemen wegens onveilige situatie’

Bewaking bij de ingang van het ziekenhuis in Sana'a waar gewonden liggen na de aanslagen op de moskeeën gisteren.
Bewaking bij de ingang van het ziekenhuis in Sana'a waar gewonden liggen na de aanslagen op de moskeeën gisteren. Foto EPA / Yaha Arhab

De Verenigde Staten zijn bezig met het terugtrekken van de laatste honderd militairen uit Jemen, vanwege de verslechterde veiligheidssituatie in het land. CNN meldt dat vanmiddag op basis van bronnen in de regio. Vorige maand sloten de VS al hun ambassade in de hoofdstad.

Gisteren kwamen er zeker 137 mensen om het leven en raakten er 350 mensen gewond door aanslagen op moskeeën in de Jemenitische hoofdstad Sana’a. De aanslagen werden opgeëist door terreurbeweging Islamitische Staat (IS), maar het zou ook goed mogelijk kunnen zijn dat de krachtige Jemenitische tak van Al-Qaeda erachter zit. Al-Qaeda en de Houthi-rebellen, die momenteel de macht in het land in handen hebben, zijn vijanden van elkaar.

De Amerikaanse militairen waren gestationeerd op de luchtbasis Al Anad. Het leger van de VS heeft jarenlang samengewerkt met de Jemenitische regering in de strijd tegen terreur. De opkomst van de shi’itische Houthi-beweging afgelopen jaar maakte dat steeds moeilijker. De Houthi-rebellen grepen in september vorig jaar de macht in Sana’a.

Rebellen roepen op tot offensief

De Verenigde Naties bemiddelen bij gesprekken tussen politieke partijen voor het opzetten van een overgangsregering, maar dat heeft tot nu toe niets opgeleverd. President Abd-Rabbu Mansour Hadi riep zaterdag de Houthi’s op zich terug te trekken uit Sana’a. Hadi noemde de machtsovername door de rebellen een “coup tegen de grondwet”.

Hij wil dat alle partijen van Jemen zich aansluiten bij de gesprekken. Hadi vluchtte vorige maand, nadat hij korte tijd gegijzeld was door de rebellen in zijn ambtswoning, uit Sanaa naar zijn geboortestad Aden. De rebellen hebben op hun beurt opgeroepen tot een aanval op overheidsinstellingen die nog gehoorzamen aan Hadi.