Voorzichtig met China

De Fed blijkt minder geduldig, maar vriendelijker. De eerste renteverhoging komt er later dit jaar aan, maar de verrassing zit hem vooral in het beleid op langere termijn. De Fed kan de rente minder snel laten stijgen dan ze eerder dacht. Na de aankondiging verloor de Amerikaanse dollar wat aantrekkingskracht, maar gezien de recente stijging is de reactie beperkt. De dollar blijft sterk en dat is slecht voor opkomende markten. In veel landen, zoals Turkije en Zuid-Afrika, is flink in dollars geleend. Oliemaatschappijen als het Russische Gazprom en het Braziliaanse Petrobras hebben hoge dollarschulden en vanwege de lage olieprijs staan de inkomsten onder druk. Ook Chinese bedrijven hebben grote dollarposities. Dat lijkt logisch vanwege de export naar de VS, maar met circa 25 procent van hun leningen in dollars en nog geen 10 procent van hun inkomsten is dat genoeg reden om voorzichtig te zijn met Chinese bedrijven.