VNO-directeur en komend CDA-senator wil dat Buma belastingdeal met Rutte sluit

VNONCW-directeur Niek Jan van Kesteren.
VNONCW-directeur Niek Jan van Kesteren. ANP / Martijn Beekman

Directeur Niek Jan van Kesteren van werkgeverslobby VNONCW roept CDA-leider Sybrand Buma met het kabinet “tot zaken te komen” over een nieuw belastingstelsel.

De oproep van Van Kesteren, die spreekt namens de werkgevers, is pikant omdat hij over twee maanden voor het CDA toetreedt tot de Eerste Kamer.

Buma heeft tot nu toe in politiek gevoelige dossiers geweigerd zaken te doen met het kabinet-Rutte II. Na de verkiezingen van deze week zijn coalitie en constructieve oppositie hun meerderheid in de senaat kwijt. Daardoor is het kabinet vrijwel zeker van het CDA afhankelijk om een herziening van het belastingstelsel rond te krijgen. Als die herziening mislukt loopt de coalitie een serieuze kans te sneuvelen.

‘Niemand belang bij crisis’

Van Kesteren benadrukt dat “niemand nu belang bij een crisis heeft”. Volgens hem kan dat het economisch herstel in de knop breken. Ook zou een crisis internationale onderhandelingen doorkruisen waarin de bewindslieden Dijsselbloem en Wiebes (Financiën, PvdA en VVD) een Europese aanval op Nederlandse fiscale innovatiesubsidies proberen af te slaan.

“Dus wij doen een beroep op het CDA om het gesprek met het kabinet over een nieuw belastingstelsel aan te gaan en tot zaken te komen”, aldus Van Kesteren, die geldt als de invloedrijkste lobbyist van Den Haag.

Druk op Buma naar verwachting opgevoerd

Verwacht wordt dat de druk op Buma de komende tijd in zijn partij wordt opgevoerd om toch een belastingakkoord met de coalitie te sluiten. Van Kesteren is de eerste CDA’er die zich hierover, weliswaar als VNO-directeur, publiekelijk uitspreekt, maar in de partij wordt opgemerkt “dat meer prominenten er zo over denken”.

Lees de rubriek Haagse Invloeden in NRC Weekend, ‘De politiek en het einde van de nieuwsgierigheid’ (€)