Tech

Veilig bellen en chatten: een goed idee, áls het werkt

Foto Signal

Jezelf beschermen tegen datahongerige inlichtingendiensten, criminelen en bedrijven. Met een gratis app die je in één keer snapt. Dat belooft de app Signal voor iPhone en Android, die vorige week is uitgebracht.

Ik ben een privacyfanaat. Ik geloof dat ik iets te verbergen heb. Ik geloof dat als we massaal ons bel-, chat- en emailverkeer beveiligen, cybercriminelen minder verdienen, bedrijven minder weten en overheden minder informatie van ons verzamelen. Je begrijpt: hier zit een welwillende recensent.

Signal is gemaakt door Open Whisper Systems, de organisatie van ene ‘Moxie Marlinspike’. Het voormalig hoofd internetbeveiliging van Twitter bracht in 2010 al RedPhone en Textsecure uit, twee Android-apps voor versleuteld bellen en chatten.

Signal voegt alles samen. Met de app, die op WhatsApp lijkt, kunnen iPhone én Androidgebruikers versleuteld met elkaar bellen én chatten.

Signal werkt met ZRTP, de versleuteling van Phil Zimmermann, die ook de encryptie PGP maakte. Van die twee sleutels is bekend dat de NSA ze niet of nauwelijks kan kraken. De app is dus, vooralsnog, echt veilig.

Als het werkt.

Volgende app beter

Beeld Signal

Beeld Signal

Ik installeer Signal op mijn iPhone 4S (niet zuchten, dat moet gewoon werken). Met een sms-code registreer ik mijn nummer. Signal checkt automatisch in mijn contactenlijst wie nog meer Signal heeft. Met één druk op de knop kan ik met deze contacten bellen of chatten – supersimpel.

Maar dan begint het gelazer. Sommige namen blijven grijs. Die hebben wel Signal, maar doen het toch niet. Anderen zijn zwart. Die kunnen mij wel bereiken. Maar als ik hen wil antwoorden, meldt de app dat ze niet geregistreerd zijn, wat evident onwaar is. Soms lukt het wel, als ik de app opnieuw installeer. Maar latere berichtjes blijven weer hangen.

Ik was van plan al het gedoe onder ‘opstartprobleempjes’ weg te moffelen, maar dat is niet eerlijk. Met pijn in mijn hart: twee ballen. Eén voor het ontwerp en één voor het idee. Volgende app beter.

Signal, voor iOS en Android, gratis.

Beoordeling:

**