Streng-in-de-leerwijn

Harold Hamersma is geen fan van gepasteuriseerde koosjere wijn.

Blanc du Castel 2013 Chardonnay, Jérusalem, Haute Judée.36,95 euro
Blanc du Castel 2013 Chardonnay, Jérusalem, Haute Judée.36,95 euro

Voor een televisieaflevering van De Koosjere Hamvraag werd mijn hulp eens ingeroepen door bedenker en presentator Jigal Krant. Zijn programma is een soort Keuringsdienst van Waarde, waarin Krant op onnavolgbare wijze de talrijke joodse spijswetten aan de praktijk toetst. Nu wilde ik alleen al vanwege de programmatitel meewerken, maar er werd ook wat van mij verwacht. Krant wilde met mij koosjere en mevushal wijnen op smaak testen. Ter verduidelijking: koosjere wijn moet gemaakt worden van druiven uit een wijngaard die niet met dierlijke mest is behandeld. Voorts dient de wijngaard een keer in de zeven jaar braak te liggen. En de wijnproductie – vanaf het moment dat de schil van de druif breekt – moet volledig gedaan worden door joodse arbeiders, onder toezicht van een rabbijn. Druiven, most en wijn mogen vervolgens niet meer door ongelovigen worden aangeraakt. En de fles evenmin. Dientengevolge dient het openen van de fles door een joods gelovige te geschieden, omdat de inhoud anders zijn koosjere status verliest. De koosjere jood die geen enkel risico wil lopen – denk aan restaurantbezoek of catering – laat daarom mevushal wijnen schenken: koosjer én gepasteuriseerd. Want gepasteuriseerde wijn mag ook door niet-joden geschonken worden. Met name deze laatste ‘nog strenger in de leer’-uitvoeringen intrigeerden mij. Om na de proeverij te concluderen dat de mevushal-edities (waaronder grand cru classé Château Giscours uit Margaux) beduidend minder smaakten dan die waar de kook niet overheen was geweest.

Israëlische wijn

Onlangs meldde Krant zich weer. Nu voor het Nieuw Israëlietisch Weekblad. Daarvoor wilde hij met mij een kleine vijftig wijnen testen, puur op smaak. Nu zijn wijnen uit Israël niet vreemd voor me. Mijn kritiek uit eerdere sessies was hun te hoge alcoholpercentages: 15, soms wel 15,5 procent. Niet gekookt maar toch resulterend in een brandend gevoel in de mond. Daarvan kwam ik er nu ook weer een flink aantal tegen. Toch kwamen Krant en ik uiteindelijk tot de selectie van een Israëlisch elftal, waarin de wijnen van Domaine du Castel (niet te verwarren met de Franse wijnmultinational) de hoogste scores noteerden. Na mij al over eerdere oogstjaren lovend te hebben uitgelaten, zet ik deze daarom in de krant.