De prachtige Primavera, en welke voetbaltopper moet je kijken?

Lionel Messi is in 2015 in absolute topvorm, zijn rivaal Cristiano Ronaldo lijkt de flow juist kwijt te zijn. El Clásico morgen om 21.00 uur.
Lionel Messi is in 2015 in absolute topvorm, zijn rivaal Cristiano Ronaldo lijkt de flow juist kwijt te zijn. El Clásico morgen om 21.00 uur. ANP-EPA / Javier Lizon

Het is 20 maart geweest en dus verwelkomen wij de lente. Maar bovenal gaan de armen wijd open voor het ontvangen van de allereerst klassieker van het wielerjaar: Milaan-Sanremo. En daarnaast veel voetbal. Topvoetbal welteverstaan.

Heerlijk voetbalweekend

We gaan een weekend tegemoet van heerlijke affiches in de diverse voetbalcompetities. Van de een hangt meer af dan van de ander, maar fraai is het programma sowieso. In eigen land de topper tussen de nummer 1 en 3 van de ranglijst: Fred Rutten ontvangt met zijn Feyenoord de gedoodverfde kampioen PSV. In Eindhoven was het een absolute kraker met een prima slotfase:

PSV wint al jaren niet meer in Rotterdam. Van de afgelopen zes edities in De Kuip won Feyenoord er vijf. De laatste keer dat de drie punten meegingen naar Eindhoven scoorde Danny Koevermans (twee keer zelfs), dus dan weet u het wel. Feyenoord-PSV werd in competitieverband 67 keer gespeeld waarvan de uitploeg maar elf keer won.

Over de grens worden ook nog wat topwedstrijden gespeeld. Wat te denken van de bekerfinale in België tussen Club Brugge en Anderlecht? Of het (geschiedkundig) fraaie treffen tussen Sampdoria en Internazionale? Maar meer vergelijkbaar met Feyenoord-PSV is de Noord-Engelse derby tussen Liverpool en Manchester United, waarbij een plek in de Champions League op het spel staat. In de overtreffende trap hebben we dan nog El Clásico: FC Barcelona versus Real Madrid. Maar wat is nou eigenlijk de aantrekkelijkste topper? We geven een voorzetje:

Milaan-Sanremo

Terug op de Via Roma. Na zeven jaar afwezigheid finishen de renners weer op de oude, vertrouwde straat in Sanremo die al bij de eerste editie in 1907 decor was voor de aankomst. Een plusje voor de avonturiers want de aankomst is daardoor dichter op de laatste beklimming, die van de puist Poggio: niet bijzonder steil (3,7 procent) maar na bijna 300 km in de benen ook weer niet de natte droom van het peloton.

Milaan-Sanremo is de eerste heuse klassieker van het seizoen. La Primavera - kan de naam van een koers mooier zijn? - is de langste van de vijf oerklassiekers en hoewel de koosnaam het intreden van de lente eert, is het toch niet zelden bar en boos met de koersomstandigheden. Sneeuw, regen, wind; aan de elementen der natuur geen gebrek. En ook voor komend weekend ziet her er vooralsnog niet aangenaam uit. Graadje of 10, misschien 13. Wolken en aanzienlijke kans op neerslag.

ANP-EPA / Luca Zennaro

Alexander Kristoff sprintte vorig jaar naar de zege in de 105e editie van Milaan-Sanremo. ANP-EPA / Luca Zennaro

Vorig jaar hadden we de doorbraak van Alexander Kristoff en de Noor geldt dit jaar dan ook bij elke (semi-)klassieker als een van de favorieten voor winst. Was in Parijs-Nice ook prima in vorm. Peter Sagan won Milaan-Sanremo nog nooit en heeft dus honger. Philippe Gilbert stelde deze koers als een van zijn doelen voor dit seizoen. Outsiders, zoals Kristoff vorig jaar: Mark Cavendish, John Degenkolb, Zdenek Stybar. En sluit Fabian Cancellara natuurlijk nooit uit.

Laatste Nederlandse winnaar? Hennie Kuiper in 1985. België had met Andrei Tchmil (1999) iets recentelijker nog succes. De Italiaanse wielerfans hopen al sinds de zege van Filippo Pozzato in 2006 op succes.

Milano-Sanremo is morgenmiddag live te volgen via NOS, Sporza en Eurosport.

En dan verder nog…

  • De finale van het wereldbekertoernooi schaatsen in Erfurt is het sluitstuk van het seizoen, zonder Ireen Wüst of Sven Kramer.
  • Het Six Nations toernooi, het belangrijkste rugbytoernooi op het noordelijk halfrond, gaat verder met krakers tussen onder meer Engeland en Frankrijk dus kijk BBC.
  • In Wenen vergadert de UEFA morgen en overmorgen en als het aan de KNVB ligt worden daar snode plannen gesmeed om de onvrede over het winter-WK in Qatar voelbaar te maken bij de FIFA.
  • In Catalonië begint komende week de plaatselijke rittenkoers zonder Robert Gesink (knie) en Lieuwe Westra (ziek) maar mét Wout Poels als knecht van Chris Froome die donderdag de koninginnenrit op z’n lijstje heeft staan.