Sokken moeten kloppen

Elke week vertelt iemand over zijn of haar eigenzinnige kledingstijl. ‘Ik droeg al een baard voordat het hip was.’

Foto Jan Willem Kaldenbach

Majid Karrouch (30), stylist uit Amsterdam.

Is uw baard een modebaard?

„Eigenlijk is het begonnen om een praktische reden. Ik heb krullend haar, en mannen die dat hebben krijgen vaak uitslag als ze zich scheren. Dus op het moment dat ik baardgroei kreeg, liet ik meteen een semi-baardje staan. Toen ik acht jaar geleden het huis uitging, en me verdiepte in mijn afkomst, liet ik hem groeien. Indertijd was de baard nog helemaal niet hip, en ik heb allerlei termen naar mijn hoofd geslingerd gekregen; ik werd bijvoorbeeld Osama genoemd. ”

Waarom verdiepte u zich toen pas in uw afkomst?

„Ik ben een Berber, en Berbers zijn net iets traditioneler dan Arabische Marokkanen. Toen ik thuis woonde, had ik best een aversie tegen mijn heritage. Ik vond de cultuur niet leuk, de mensen niet. Ik wilde omgaan met mensen die bij me pasten, niet alleen met mensen die Marokkaans waren. Toen ik op mezelf ging wonen, heb ik een jaar lang weinig contact gehad met mijn familie. Maar ik begon wel research te doen naar mijn roots. Ik ben toen verliefd geworden op de stijl van de Berbers, het kleurgebruik, hun sjaals. Berbers zijn van oorsprong nomaden en dragen veel sjaals. Dat doe ik tegenwoordig ook.”

U houdt van netjes gestylde outfits, zo te zien.

„Ik heb ADD, er gebeurt heel veel tegelijk in mijn hoofd. Ik heb daardoor veel behoefte aan structuur. Er zijn een paar regels waaraan ik me altijd houd. Ik doe nooit sokken aan die niet bij mijn kleren passen, of sneakers bij een geklede outfit. Het moet kloppen.”

Bent u altijd al zo met uw uiterlijk bezig geweest?

„Toen ik een jaar of veertien was, ging ik naar school in een overhemd waarvan ik de zijnaden had opengemaakt en waarop ik met gekleurd garen bloemetjes had geborduurd. Maar niemand durfde me te pesten: ik had twee grote, stoere Marokkaanse broers.”

Milou van Rossum