De arbeidsinspectie komt er bij het Europees Octrooibureau niet in

Het Europees Octrooibureau in Rijswijk weert de arbeidsinspectie, die onderzoek wil doen naar de arbeidsomstandigheden na de zelfmoord van een werknemer. „De arbeidsinspectie in Nederland heeft geen reden om te interveniëren”, zegt Benoît Battistelli, president van de organisatie die Europese patenten verleent, in een interview met deze krant. Hij beroept zich daarbij op de immuniteit die het bureau als internationale organisatie heeft.

In 2013 pleegde een werknemer zelfmoord door uit het kantoor in Rijswijk te springen. Ook in Duitsland waren er twee zelfmoorden bij het octrooibureau. Sindsdien hebben vakbond SUEPO en het personeelscomité aangedrongen op onafhankelijk onderzoek. Volgens de vakbond staan werknemers onder druk door productie-eisen.

De Nederlandse Arbeidsinspectie kan geen onderzoek doen omdat het octrooibureau niet onder nationale wetgeving valt. Na overleg met het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de inspectie het personeel doorverwezen naar de International Labour Organization, een VN-organisatie in Genève. Maar de inspectie zoekt nog altijd naar mogelijkheden voor onderzoek. Dat blijkt uit documenten die deze krant in bezit heeft.

„Er zijn bepaalde signalen bij ons binnengekomen”, bevestigt een woordvoerder van de inspectie SZW. „Maar we komen er niet in. We hebben hier geen bevoegdheden.” De kwestie heeft eerder tot Tweede Kamervragen geleid.

President Battistelli zegt dat hij de zelfmoorden tragedies vindt die niet strategisch gebruikt zouden moeten worden tegen het management. Voor een verband tussen de zelfmoord en het octrooibureau zijn geen aanwijzingen, zegt hij.

De kritiek op het octrooibureau is opgelaaid na een recente uitspraak van het Haagse gerechtshof. Het hof gebood het bureau om de e-mails van vakbonden niet te blokkeren en hen toe te laten aan de cao-tafel. Het octrooibureau beroept zich ook hier op zijn immuniteit en heeft de uitspraak naast zich neergelegd. Het kabinet stelt dat het bureau onschendbaar is en dat het vonnis niet mag worden uitgevoerd. Volgens Battistelli heeft het Hof in Den Haag een juridische vergissing gemaakt en feiten onjuist geïnterpreteerd.