Rouhani gelooft in nucleair akkoord - Kerry: er is vooruitgang geboekt

De Iraanse president Hassan Rouhani tijdens een toespraak.
De Iraanse president Hassan Rouhani tijdens een toespraak. AFP

De Iraanse president Hassan Rouhani denkt dat er er een nucleair akkoord komt. Hij ziet geen problemen die niet overwonnen kunnen worden, zegt hij tegen het Iraanse staatspersbureau.

Iran en de zes wereldmachten (VS, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Rusland en China) hebben de afgelopen week in Zwitserland onderhandeld over een overeenkomst over het nucleaire programma van Iran. Volgende week komen onderhandelaars opnieuw bijeen, in de hoop de impasse te doorbreken.

Tot nu toe zeggen Westerse landen en Iraniërs dat de meningen nog heel ver uit elkaar liggen, ook al willen ze allemaal dat er een overeenkomst komt. Iran wil dat alle sancties onmiddellijk worden opgeheven, maar een Europese onderhandelaar zei tegenover persbureau Reuters dat daar “geen sprake van” is.

De landen zijn het ook oneens over de vraag hoe lang Iran de nucleaire activiteiten stop moet zetten. Obama sprak eerder over een periode van tien jaar, maar Iran noemde dat “onacceptabel”.

Eind maart moet er een raamwerk zijn

Eind maart moet er een raamwerk zijn voor een akkoord tussen Teheran en een aantal grote landen, dat in hoofdlijnen inhoudt dat Iran de nucleaire activiteiten inperkt in ruil voor vermindering van sancties. Eind juni moet de overeenkomst helemaal af zijn.

De onderhandelingen over het omstreden kernprogramma van Iran gaan donderdag verder in Lausanne, zo heeft het Russische ministerie van BuZa zojuist bekendgemaakt.

Kerry: vooruitgang geboekt

De Amerikaanse minister van BuZa John Kerry zegt dat de er vooruitgang is geboekt in de gesprekken met Iran. Hij ontmoet zijn Europese collega’s later vandaag in Londen, om te bespreken hoe de nog “onopgeloste zaken” kunnen worden opgelost. De ministers zullen volgende week beslissen of “een overeenkomst mogelijk is, of niet”. Kerry:

“We maken geen haast, maar we zien in dat er nu fundamentele beslissingen moeten worden gemaakt. En die worden er niet makkelijk op naarmate de tijd vordert.