Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Rebellenleider Tripoli dood door luchtaanval

Libische milities tijdens gevechten 90 kilometer ten noorden van Tripoli.
Libische milities tijdens gevechten 90 kilometer ten noorden van Tripoli. Foto EPA / STR

Bij een luchtaanval op de Libische hoofdstad Tripoli is rebellenleider Salah Burki omgekomen. Dat meldde een Libische functionaris in de hoofdstad, bericht persbureau Reuters. Burki was een van de leiders van de moslimfundamentalistische beweging Libische Dageraad, die Tripoli afgelopen augustus innam.

Bij Tripoli zijn vandaag hevige gevechten uitgebroken. Operatie Waardigheid bevestigde eerder luchtaanvallen te hebben uitgevoerd op Tripoli en de westelijke stad Zuwara. De Libische hoofdstad is in handen van Libische Dageraad, die daar een eigen regering heeft opgezet en die vecht tegen de door VN gesteunde coalitie Operatie Waardigheid. Beide ‘legers’ hebben de beschikking over militaire vliegtuigen waarmee luchtaanvallen worden uitgevoerd.

Na de val van Gaddafi in 2011 is Libië gaandeweg weer in een geweldspiraal terechtgekomen. Sinds vorig jaar zijn er twee rivaliserende regeringen: de internationaal erkende regering in het oosten van het land en het islamistische bewind dat opereert vanuit Misrata en Tripoli in het noordwesten. De moslimfundamentalistische Libische Dageraad is gelieerd aan de Moslimbroerderschap.

Beide partijen zijn door mensenrechtenorganisaties beschuldigd van het bestoken van woonwijken en dichtbevolkte gebieden. Human Rights Watch (HRW) zei in een rapport vorige week nog dat in het land clusterbommen worden ingezet.

IS profiteert van chaos

Ondertussen heeft ook IS zich op dit strijdtoneel gemeld. Door de chaos heeft IS de laatste tijd zijn macht in het land kunnen uitbreiden. De islamitisch fundamentalistische organisatie onthoofdde eerder koptische christenen, maar dat wil niet zeggen dat IS een vriend is van de Moslimbroederschap, schreef correspondent Gert van Langendonck eerder:

Sterker nog: IS heeft de Moslimbroederschap in Egypte en Hamas in Gaza “afvalligen” genoemd. En de eerste aanslag door IS in Tripolitanië vond plaats in Tripoli, waar juist de Moslimbroederschap aan de macht is.

Lees ook Alles gaat verkeerd in Libië (€).